Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς – Εκδήλωση “GALA-Δεκατιανό – Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «GALA-Δεκατιανό – Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του», το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας που διοργάνωσαν το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 102 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με 90 γονείς/κηδεμόνες και 25 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών, υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν 3 παράλληλες δράσεις:
Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου.
Β. Ημερίδα με τίτλο: «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του» Οι ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ καθώς και εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας, παράλληλα, βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου υλοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του». Η ημερίδα συνέχισε με ερωτήσεις από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς προς τους ομιλητές και ολοκληρώθηκε με πολλαπλασιαστική εκδήλωση της ομάδας FabRoutes των «Δρόμων της Ελιάς».
Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβια

Τη ίδια ημέρα το μεσημέρι, 12 μαθητές και μαθήτριες με τους γονείς τους επισκέφτηκαν το λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και δοκίμασαν καψαλισμένο φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο και συνομίλησαν με τους παραγωγούς που έβγαζαν το λάδι τους.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι όλες οι δράσεις της εκδήλωσης στηρίχτηκαν στη συμμετοχή πολλών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών που συνεργάστηκαν για την επιτυχία του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, με κοινό στόχο οι εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μέχρι να γίνει θεσμός για την πόλη της Καλαμάτας και τους ανθρώπους της.
Για τη λειτουργία του εστιατορίου συνεργάστηκαν εθελοντικά 110 άτομα: Σπουδαστές των τμημάτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης», «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας», «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», «Δημοσιογραφίας» και «Τέχνης Φωτογραφίας» με τους καθηγητές τους από το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας καθώς και Νοσηλεύτρια και Εθελοντές του Περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Χορηγίες: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ CATERING – ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ KAI ΣΙΑ ΕΕ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, AGROVIM S.A, Φούρνος ΦΡΑΓΓΕΑΣ, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), ΠΑΣΤΕΛΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΚΑΠΑ – ΕΥΜΕΛΕΙΝ, Αναψυκτικά Λουξ, Φυτώρια ΝΙΚΟΥ, Ανθοπωλείο Βασίλης Μπούνας, Φωτογράφος Εκδήλωσης: www.stathisgiannakopoulos.gr

Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας, Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Aγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Ομάδα FabRoutes του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς».

Αιγίδα: Η εκδήλωση θα τελεστή υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και εντάσσεται στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΛΙΑΣ υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.