History-el

Στα πρώτα είκοσι χρόνια πορείας τους, οι "Δρόμοι της Ελιάς" διένυσαν πάνω από 200.000 χλμ. για τον διαπολιτισμικό διάλογο σε περισσότερες από 20 χώρες και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να καταγράφουν και να προβάλλουν μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά: τον πολιτισμό της ελιάς, κομμάτι του μεσογειακού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

[divider style="single" border="small"]

1998-1999

Με ιδέα του  Γιώργου Καραμπάτου, Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ξεκινούν από την Αρχαία Πύλο* οι πρώτοι οδοιπόροι, φίλοι της ελιάς, της περιπέτειας και της μοτοσικλέτας, με την επιθυμία να γνωρίσουν τις άλλες πατρίδες της ελιάς και να ανακαλύψουν τη Μεσόγειο και τους ανθρώπους της. 16.000 χιλιόμετρα και 40 μέρες πορείας αποκαλύπτουν έναν κόσμο απίστευτα οικείο και φιλικό και έναν πολιτισμό με ανυποψίαστες διαστάσεις…

* Στην αρχαία Πύλο έχουν ανακαλυφθεί μερικές από τις αρχαιότερες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

[divider style="single" border="small"]

2000

Επιστροφή στις μεσογειακές χώρες, με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα ελιάς. Οι συμμετέχοντες διαδίδουν την ιδέα της διεθνούς αξιοποίησης του πολιτισμού της ελιάς, με στόχο την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού και την προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων, προς όφελος των τοπικών οικονομιών. Είναι η αρχή ενός διαλόγου με τους  κατά τόπους φορείς για την καταγραφή αυτής της σπουδαίας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και την αξιοποίησή της.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2001

Οι οδοιπόροι  συνεχίζουν τη γόνιμη πορεία τους επισφραγίζοντας τη θέληση όλων για ειρηνική συνύπαρξη με το συμβολικό φύτεμα μιας ελιάς... Παντού, αναγνωρίζονται οι ιστορικοί και  πολιτιστικοί δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Μεσογείου και υπογράφονται «Πρωτοκόλλα Συνεργασίας» με φορείς σε όλες τις  χώρες. Οι «Δρόμοι της Ελιάς» ανοίγουν και η πρωτοβουλία τίθεται υπό την αιγίδα διεθνώς αναγνωρισμένων Οργανισμών. Δημιουργείται ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλες τις χώρες διέλευσης.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2002

Ο διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή την ελιά, φέρνει στην επιφάνεια και άλλες δυνατότητες και ανάγκες και ανοίγει δρόμους για συνεργασίες και εκτός του τομέα της ελαιοπαραγωγής. Ιδρύεται ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» με έδρα την Ελλάδα (Καλαμάτα) για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων αυτής της ευρω-μεσογειακής πρωτοβουλίας που στόχο έχει να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές μέσω της αξιοποίησης του τεράστιου δικτύου που πλέκει η ελιά γύρω από τους μεσογειακούς λαούς  και τους δένει μαζί της.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2003

Οι «Δρόμοι της Ελιάς»  αναγνωρίζονται παμψηφεί από την Ολομέλεια της Unesco μετά από πρόταση του Πρέσβη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Βασίλη Βασιλικού. Είναι η επιβράβευση μιας ιδέας αλλά και η επιβεβαίωση της χρησιμότητας αυτής της  πρωτοβουλίας.

Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων οδοιπορικών «ανακάλυψης» του πολιτισμού της ελιάς φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας μιας Χάρτας της κληρονομιάς της ελιάς (τοπία/ελαιώνες, ελαιουργεία όλων των εποχών, έθιμα και παραδόσεις, γαστρονομικές συνήθειες, χρήσεις των προϊόντων της ελιάς κ.λπ.). Συστήνεται μια Επιστημονική Επιτροπή η οποία αναλαμβάνει τη δημιουργία της.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2004

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» πορεύονται για πρώτη φορά στις μη ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης με στόχο την προβολή του πολιτισμού της ελιάς και της διαχρονικής διατροφικής αξίας των ελαιοκομικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό κοινό. Εγκαινιάζεται η «Ελαιοδρομία» με τη συμμετοχή φίλων και Λεσχών Μοτοσικλέτας. Στόχος είναι να γίνει το κοινό των μη ελαιοπαραγωγικών περιοχών φίλος του πολιτισμού της ελιάς και της μεσογειακής γαστρονομίας.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2005

Οι « Δρόμοι της Ελιάς» αγκαλιάζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ένα χρόνο αργότερα τους απονέμεται ο τίτλος «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή».

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για τη δημιουργία της Χάρτας της κληρονομιάς της ελιάς, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μικρών τοπικών οδοιπορικών της ελιάς (περιοχή του Μεκνές στο Μαρόκο, νότιο-δυτική Πελοπόννησος και Μέση Ανατολή (Συρία και Λίβανος). Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο με στόχο την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης του πολιτισμού της ελιάς.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2006-2007

Νέοι Δρόμοι, νέα όνειρα… Πραγματοποιούνται για πρώτη φορά οι Θαλάσσιοι Δρόμοι της Ελιάς με σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα και προορισμό τη Λιβύη μέσω Κρήτης, μια διαδρομή με συμβολική σημασία και ένα μήνυμα: την ανάγκη επανασύνδεσης των λιμένων της Μεσογείου. Είναι ένας περίπλους στα ίχνη της διάδοσης της ελιάς από ανατολάς προς δυσμάς και των εμπορικών πλοίων  που επί αιώνες μετέφεραν τα ελαιοκομικά προϊόντα χαρίζοντας ευημερία στις μεσογειακές πόλεις-λιμάνια.

Παράλληλα ξεκινάει μια άλλη σημαντική δραστηριότητα: η δημιουργία πολυγλωσσικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με θέμα την ελιά. Η Επιστημονική Ομάδα του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» αναλαμβάνει να αναζητήσει και να καταγράψει όλα τα πονήματα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και σε  5 γλώσσες: ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και αραβικά.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2008

Το 2008, οι «Δρόμοι της Ελιάς»  αφήνουν πίσω τους τις όχθες της Μεσογείου για να  συναντήσουν τους Δρόμους του Μεταξιού.  Από τη Μεσσηνία και την Αρχαία Μεσσήνη  50 μοτοσικλετιστές ξεκινούν με προορισμό την Ασία, για να μεταδώσουν ένα μήνυμα ειρήνης με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Δεκατρείς χώρες, 17.000 χλμ θα διανυθούν στη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού το οποίο τη χρονιά αυτή είναι συνδεδεμένο με τον συμβολισμό της ελιάς και αφιερωμένο στον διαπολιτισμικό διάλογο…

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2009

Διοργάνωση μιας πολιτιστικής διαδρομής "Δρόμοι της Ελιάς" στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία περιλάμβανε πολιτιστικές συναντήσεις, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και νέους καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες σε 12 πόλεις.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα την ελιά, την ιστορία και τον πολιτισμό της σε σχολεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί φίλοι των Δρόμων της Ελιάς». Επιστημονικές αποστολές και μελέτες για την ανάπτυξη τοπικών πολιτιστικών διαδρομών, της μεγάλης πολιτιστικής διαδρομής "Οι Δρόμοι της Ελιάς συναντούν τους Δρόμους της Φοινικιάς» και έρευνα για την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Ελιάς και τη δημιουργία μιας online σχετικής βιβλιογραφίας.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2010

Διοργάνωση μιας "Ελαιοδρομίας" πολιτιστικής διαδρομής διάδοσης του πολιτισμού της ελιάς στη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας. Ελλάδα - Ιταλία - Γερμανία - Δανία - Σουηδία - Φινλανδία - Εσθονία - Λιθουανία - Λετονία - Πολωνία -Αυστρία. Οργανώνονται δύο Γιορτές της Ελιάς, μια στη Σουηδία (Στοκχόλμη) κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μια στο Μαρόκο (Μεκνές). Πολιτιστικές και επιστημονικές συναντήσεις και ανάπτυξη του δικτύου είναι μερικές από τις προτεραιότητες. Εκθέσεις, διαγωνισμοί, επαφές με καλλιτέχνες της Μεσογείου στο πλαίσιο της Ανάπτυξης της «Πινακοθήκης των Δρόμων της Ελιάς", ευρω-μεσογειακής συλλογής με έργα καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο της ελιάς, τοπικές διαδρομές και η μελέτη υλοποίησης της Μεσογειακής Πόλης της Γεύσης στην Καλαμάτα, είναι επίσης μερικές από τις κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού τη χρονιά αυτή.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2011

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» στρέφονται προς τα Βαλκάνια. Τον Αύγουστο του 2011, μια μεγάλη πολιτιστική διαδρομή πραγματοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στο προσκήνιο, διαπολιτισμικός διάλογος και ανάπτυξη του δικτύου στις χώρες διέλευσης, εκδηλώσεις, συναντήσεις και ενεργή συμμετοχή σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις που γίνονται την περίοδο αυτή, το Φεστιβάλ Τρομπέτας της Γκούτσα και η Μπιενάλε της Βενετίας. Την ίδια χρονιά οργανώνονται επίσης, εκθέσεις φωτογραφίας, θεματικές εκθέσεις, όπως «Δρόμοι της Ελιάς: ένα οδοιπορικό για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας". Εγκαίνια της βιτρίνας " Δρόμοι της Ελιάς SHOP" σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών / Συμβουλίου της Ευρώπης και συμμετοχή σε πολλά διεθνή Forums.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2012

Η διαδρομή διάδοσης του πολιτισμού της ελιάς σε μη ελαιοπαραγωγικές χώρες, "Ελαιοδρομία 2012» που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων τα «Λονδίνο 2012» ακυρώνεται λόγω των πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα και τις συνακόλουθες οικονομικές συνέπειες.
Παρά τις δυσκολίες, ο Οργανισμός πραγματοποιεί πολλές άλλες δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας κατά τη διάρκεια αυτού του έτους: Γιορτές των Δρόμων της Ελιάς που περιλαμβάνουν εκθέσεις, γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις σε παραδοσιακούς ελαιώνες και ελαιοτριβεία. Έμφαση δίδεται στις δράσεις για τους μικρούς φίλους των Δρόμων της Ελιάς, μέσω της οργάνωσης της πρωτοβουλίας "ΣΧΟΛΑΤΣΙΟ" που είναι Ημέρες αφιερωμένες στην ενημέρωση των μαθητών για την ελιά και τον πολιτισμό της, σε συνεργασία με το Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το δίκτυο σχολείων ΕΛΙΑ.

[divider style="single" border="small"]

2013-2014

Μια νέα πρόταση διαδρομής εγκαινιάζεται αυτή τη χρονιά: οι τοπικοί "Δρόμοι της Ελιάς" στην Πελοπόννησο. Αυτές οι μικρής διάρκειας διαδρομές (2-5 ημέρες), προτείνουν την ανακάλυψη της περιοχής της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα από μια άλλη οπτική (μνημεία της κληρονομιάς της ελιάς, θεματικές επισκέψεις και γνωριμία με τις παραδόσεις που συνδέονται με την ελιά και την ιστορία της, την τοπική κουζίνα, γευσιγνωσίες κ.λπ.)
Οι ενημερωτικές ημερίδες για μαθητές 7-12 ετών "ΣΧΟΛΑΤΣΙΟ" σε συνεργασία με τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον συνεχίζονται με επιτυχία καθώς και άλλες δραστηριότητες, αποστολές, μελέτες, εκθέσεις και η έρευνα για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης της Ελιάς.
Στα θετικά αυτής της χρονιάς καταγράφεται επίσης το γεγονός ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φιλοξενεί για την επόμενη 5ετία στις εγκαταστάσεις της έδρας του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης - Europe Direct. Η νέα αυτή δραστηριότητα επιτρέπει την ενίσχυση του δικτύου Δρόμων της Ελιάς σε εθνικό επίπεδο αλλά κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

2015-2018

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» συνεχίζουν να πορεύονται στο χρόνο και στο χώρο. Γιορτές Ελιάς, διαδρομές μικρής διάρκειας για την ανακάλυψη των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια με θέμα τον πολιτισμό της ελιάς, τον πολιτιστικό τουρισμό, μελέτες & έρευνες για τα μεσογειακά προϊόντα και την παραδοσιακή γαστρονομία, δράσεις φιλοξενίας & ενσωμάτωσης προσφύγων από τις χώρες της ελιάς, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία και τη συμμετοχή φίλων και συνοδοιπόρων μας σε αυτή την πορεία.

[divider style="single" border="small"]

[divider style="single" border="small"]

3 δυνατές στιγμές

[divider style="single" border="small"]

2002

Οι συμμετέχοντες στους «Δρόμους της Ελιάς» εκείνης της χρονιάς μαζί με μικρούς ιρακινούς μαθητές φυτεύουν συμβολικά μια ελιά στην πόλη Ar-Rutbah του Ιράκ, μερικές ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος…

[divider style="single" border="small"]

2003

Τα σύνορα Μαρόκου-Αλγερίας που παραμένουν κλειστά από το 1994, ανοίγουν για τη διέλευση  των συμμετεχόντων στους «Δρόμους της Ελιάς» με διάταγμα του Βασιλιά του Μαρόκου και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας…. Οι συμμετέχοντες στο Οδοιπορικό ονομάζονται από τον τύπο των 2 χωρών «τρομοκράτες της ειρήνης»…

[divider style="single" border="small"]

2006

Αμέσως μετά την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και το ξέσπασμα του πολέμου, οι «Δρόμοι της Ελιάς» κάνουν διεθνή έκκληση για στήριξη του λιβανέζικου λαού, οργανώνουν  την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας και τη μεταφέρουν οδικώς στα χωριά του νότου της χώρας που επλήγησαν περισσότερο.

Comments are closed.