Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2017

Στην 5χρονη Zahra από τη Συρία είναι αφιερωμένο φέτος το «Photo of the Year Awards» που απονέμει η Unicef. H φωτογραφία του μικρού κοριτσιού, τραβηγμένη από τον Muhammed Muheisen, κέρδισε το πρώτο βραβείο καθώς αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων.

Συρία: Το πρόσωπο μιας κυνηγημένης παιδικής ηλικίας

Η 5χρονη έφυγε το 2015 από την Συρία μαζί με την οικογένειά της, τους γονείς της και τα επτά αδέρφια της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από τότε ζουν σε καταυλισμό στην Ιορδανία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο Muhammed Muheisen είναι διπλωματούχος φωτορεπόρτερ βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτζερ. Έχει αποτυπώσει την κρίση των προσφύγων σε όλο τον κόσμο για πάνω από μια δεκαετία, συνεργάζεται με το   National Geographic και είναι ο ιδρυτής του Everyday Refugees Foundation. Οι ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και γι’ αυτό, στο πρόσωπο της Zahra και στα μάτια της είδε το βλέμμα  εκατοντάδων χιλιάδων κοριτσιών και αγοριών: την ήρεμη θλίψη και την απελπισία των πιο αθώων θυμάτων του πολέμου  και της εξορίας.

Το δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκε αντίστοιχα στους φωτογράφους K. M. Asad από το Μπαγκλαντές και Kevin Frayer από τον Καναδά, που αμφότεροι απαθανάτισαν την κρίση της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια από την Μιανμάρ. Η πρώτη δείχνει μια μαμά να κουβαλά το παιδάκι της στην αγκαλιά περπατώντας μες στη θάλασσα και η άλλη ένα νεαρό αγόρι σε καταυλισμό προσφύγων να σκαρφαλώνει στην καρότσα ενός φορτηγού που κουβαλά τρόφιμα και δακρυσμένο να ζητά βοήθεια.