2η Μπιενάλε Φωτογράφων του Σύγχρονου Αραβικού Κόσμου (Παρίσι, 13 Σεπτεμβρίου-12 Νοεμβρίου 2017)

Μετά την επιτυχία της 1ης Μπιενάλε το 2015, το Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου και το Ευρωπαϊκό Σπίτι Φωτογραφίας παρουσιάζουν την 2η Μπιενάλε Φωτογράφων του Σύγχρονου Αραβικού Κόσμου συνεχίζοντας  την  εξερεύνηση αυτής της περιοχής του κόσμου μέσα από την τέχνη της σύγχρονης φωτογραφίας.

Η Μπιενάλε της σύγχρονης φωτογράφους πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε οκτώ χώρους  στο Παρίσι: στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου, στο Ευρωπαϊκό Σπίτι Φωτογραφίας, στη Cité Internationale des Arts, στο Δημαρχείο του 4ου Διαμερίσματος του Παρισιού, στην Galerie Thierry Marlat, στην Galerie Photo12, στην  Galerie Clémentine de la Féronnière και στην   Galerie Binome, διαγράφοντας μια πλουραλιστική πορεία μέσα από τα διαφορετικά βλέμματα των σύγχρονων φωτογράφων του αραβικού κόσμου.

Κάθε εκθεσιακός χώρος παρουσιάζει τόσο το έργο των καλλιτεχνών από τον αραβικό κόσμο, που ζουν στη χώρα τους, ή «μιλάει» από την απέναντι ακτή  με τα έργα των ξένων καλλιτεχνών, κυρίως ευρωπαίων, που αποτυπώνουν επίσης την πραγματικότητα στις αραβικές χώρες. Η ανάμιξη των πολιτισμών και ένας διάλογος με ευαισθησία βρίσκονται στην καρδιά της Μπιενάλε.

Λιγότερο εκτεταμένη από την πρώτη Μπιενάλε του 2015, η Μπιενάλε 2017 επέλεξε να τιμήσει δύο χώρες του Μαγκρέμπ: την Τυνησία και την Αλγερία.
Υπάρχει επίσης ένα αφιέρωμα στην Leila Alaoui, που χάθηκε με τραγικό τρόπο την περίοδο που εξέθετε έργα της στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε το 2015.

  • Στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου, παρουσιάζεται μια ομαδική έκθεση που οργανώθηκε από την Olfa Feki, ανεξάρτητη επιμελήτρια με έδρα την Τυνησία. Το έμπειρο μάτι της προσγειώθηκε στο έργο πολλών φωτογράφων της Τυνησίας, αλλά και σε άγνωστα ταλέντα από τις αραβικές χώρες.
  • Στο Ευρωπαϊκό Σπίτι Φωτογραφίας, παρουσιάζονται η δουλειά και διάφορα δείγματα γραφής των Hicham Benohoud, Farida Hamak και Xenia Nikolskaya από την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο.
    • Στη Cité Internationale des Arts, οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα πανόραμα από τη δουλειά 20 νέων  Αλγερινών φωτογράφων με την επιμέλεια του Bruno Boudjelal.
    • Στο Δημαρχείο του 4ου διαμερίσματος του Παρισιού, παρουσιάζεται μια μαρτυρία του φωτορεπόρτερ Michel Slomka, σχετικά με την μοίρα της κοινότητας Yezidi στο Ιράκ των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες online στην ιστοσελίδα της Μπιενάλε: biennalephotomondearabe.com.