Συνάντηση 4 Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Καλαμάτα

Cooperation Network of the European Routes of Emperor Charles V, Route of Ceramics, European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ), Routes of the Olive Tree (Δρόμοι της Ελιάς).

Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού μας 5ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτές και στελέχη 4 πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Youth4Culture”.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 20 συνολικά εκπρόσωποι των Διαδρομών από διαφορετικές χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ελλάδα. Σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση και η ανταλλαγή καλών πρακτικών για δραστηριότητες σχετικά με τους νέους και τρόπους για την προσέλκυση τους στις Πολιτιστικές Διαδρομές.

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση και για τη διαπεραίωση του προγράμματος και των σχετικών δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμαστεί ειδικά για τους συμμετέχοντες.

Οι θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν οι εξής:
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (δέσμευση, εθελοντισμός)
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΠΩΣ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ (ευαισθητοποίηση + πρόκληση ενδιαφέροντος)
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ INFOGRAPHICS
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι δραστηριότητες που πλαισίωσαν την εκπαίδευση με τους συμμετέχοντες να τις παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το παραδοσιακό καρναβάλι της Νέδουσας (κοινότητα της Μεσσηνίας), όπου τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των νέων στα έθιμα για την προστασία και τη διατήρηση τους, η πραγματοποίηση μιας μικρής διαδρομής «Δρόμοι της Ελιάς» με ξενάγηση σε παραδοσιακό και σύγχρονο ελαιοτριβείο, γευσιγνωσία ελαιολάδου, περίπατο σε ελαιώνα, καθώς και επίσκεψη σε μια πρότυπη αγροτουριστική φάρμα που έχει δημιουργηθεί από νέους για νέους.

Ήταν μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση εργασίας η οποία εμπλούτισε με ιδέες και προτάσεις την ατζέντα των διαδρομών για δραστηριότητες με νέους και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωριστούν καλύτερα και στις διαδρομές να συσφίξουν περεταίρω τις σχέσεις τους.