ΟΙ ‘ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ’ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ RECOMED

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, η Ετήσια Συνάντηση των Χωρών μελών του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου RECOMED, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (Καλαμάτα). Στη Συνάντηση ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση που λήφθηκε τον παρελθόντα Οκτώβριο στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Προεδρία της RECOMED για τα επόμενα χρόνια ανατέθηκε στον ιδρυτικό μέλος της Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς». Ως Πρόεδρος εκλέχθηκε ομόφωνα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Γιώργος Καραμπάτος, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την μέχρι σήμερα Πρόεδρο της RECOMED και της Associacion Espanola de Municipios del Olivo – AEMO (Ισπανία).

Το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου RECOMED δραστηριοποιείται δυναμικά στη Μεσόγειο από το 2003, με στόχο τον διάλογο μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, την προστασία και προώθηση της καλλιέργειας της ελιάς και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, την προβολή του γαστρονομικού πολιτισμού, της Μεσογειακής διατροφής και των τοπικών προϊόντων.

Αυτή η μακρόχρονη παρουσία έχει ευνοήσει συνέργειες μεταξύ των χωρών / πόλεων μελών της RECOMED και την υλοποίηση έργων, με στόχο την προβολή σημαντικών ελαιοπαραγωγικών περιοχών όπως τα projects ‘’Ελαιοτουρισμός’’, Med Diet κ.α.

Οι συμμετέχουσες χώρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι εξής:
ΠΡΟΕΔΡΙΑ : Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», Ελλάδα Καλαμάτα
A’ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Associazione Nazionale Città dell’Olio, Ιταλία
Β’ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΩΡΑ: Associacion Espanola de Municipios del Olivo – AEMO (Ισπανία)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Camera Agricoltura di Didim, Bahattin Gokdemir, Τουρκία
ΤΑΜΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ: Municipality of Koper, Σλοβενία

Την Συνάντηση χαιρέτησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκ μέρους του δήμου Καλαμάτας ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φάβας, ο τέως Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Γ. Κουτσούλης, ο κ. Π. Γκρέκης (Επιμελητήριο Μεσσηνίας), ο Πρόεδρος ΟΕΒΕΜ κ. Γ. Καπερώνης, η κ. Μαργαρίτα Bovicelli, επίτιμη Πρόξενος της Ιταλίας στη Ν. Πελοπόννησο, ο κ. Δ. Πετρόπουλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), η κ. Ι. Ραβάνη (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας), οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων Ιταλίας κ. M. Sonnessa και Ισπανίας κα. Lola Amo Camino.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης, έκαναν σύντομες παρεμβάσεις η κ. Ε. Γεωργακοπούλου, προϊσταμένη Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας με θέμα «Η ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, υφιστάμενη κατάσταση, προβλήματα, προοπτικές», ο κ. Μ. Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας με θέμα «9ο Φεστιβάλ ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας» και η κ. Μ. Κατσιλιέρη, Υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος του Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» με θέμα «Ελαιώνες της Μεσογείου, ένα πολιτιστικό τοπίο με προστιθέμενη αξία προς αξιοποίηση».