Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς 2023

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” διοργανώνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) και ώρες 12.00-14.30, δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση προς την τοπική κοινωνία, στο ξενοδοχείο REX (Αριστομένους 26, Καλαμάτας) για την προώθηση της χρήσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, με τίτλο «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας», στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς. Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενσωμάτωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στο καθημερινό γεύμα των μαθητών, προάγοντας παράλληλα την ποιότητα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και του ΠΟΠ Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου Καλαμάτας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ενημέρωση από την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Μαρία Δημητρίου για τη διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων από το ΚΕΠΕΑ Μολάων, και διαγωνισμό μαγειρικής με συμμετοχή γονέων/κηδεμόνων, όπου τα πιάτα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ως υλικό τη βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο διαγωνισμός, που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, υποστηρίζεται από το ξενοδοχείο REX, την εταιρεία AGROVIM, και την ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή μέχρι τις 24/11/2023. Στο τέλος της εκδήλωσης, θα υπάρξει μπουφές με όλα τα πιάτα για γευσιγνωσία και ανταλλαγή συνταγών, προωθώντας τη δημιουργία μιας Ελαιο-γαστρονομικής κοινότητας από μη επαγγελματίες.