Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά (Κρήτη)

Μετά από 3 ημέρες ομιλιών, στρογγυλών τραπεζιών και B2B συζητήσεων, το 11ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στα Χανιά, 5-7 Οκτωβρίου 2022 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στο Forum το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας συμμετείχαν 430 σύνεδροι από 50 χώρες, υπουργοί, και υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων και της ΕΕ. Οι «Δρόμοι της Ελιάς» εκπροσωπήθηκαν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Γιώργο Καραμπάτο και στελέχη του Οργανισμού.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των 48 πιστοποιημένων Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες του τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Forum διοργανώθηκε από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Βιομηχανικό και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, και την Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» η οποία εδρεύει στην Κρήτη.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE) και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Καταστατικής Επιτροπής Πολιτιστικών Διαδρομών Πρέσβης Patrick Engelberg (Λουξεμβούργο), η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου κ.α.

Στο διάστημα των τριών ημερών του Forum διερευνήθηκαν τρεις κύριες γενικές θεματικές που αφορούσαν σε:
Προώθηση Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαπολιτισμικού Διαλόγου.
Προστασία της κληρονομιάς σε περιόδους κρίσης.
Προώθηση δημιουργικών βιομηχανιών, πολιτιστικού τουρισμού, καινοτόμων τεχνολογιών για βιώσιμες κοινότητες.
Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία ανάδειξης των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών για την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Συζητήθηκαν επίσης οι δράσεις των Πολιτιστικών Διαδρομών, έγινε ανταλλαγή εμπειριών, ανάλυση καλών πρακτικών, δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών και ανάπτυξη συνεργασιών σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Το επόμενο, 12ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2023 στην πόλη Lodj της Πολωνίας.