Η ελιά “Can Det” του δήμου Fornalutx της Μαγιόρκα έλαβε το Βραβείο ΑΕΜΟ 2020

Μια αιωνόβια ελιά που βρίσκεται στον δήμο Fornalutx της Μαγιόρκα, η οποία ανήκει στην τοπική ποικιλία “Empeltre Mallorquina”, επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΑΕΜΟ (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Ισπανίας) ως η καλύτερη μνημειακή ελιά της Ισπανίας για το 2020.

Σύμφωνα με την AEMO, η ελιά “Can Det” με περίμετρο κορμού 6,5 μέτρα, φυτεύτηκε πιθανώς από μουσουλμάνους τον 9ο αιώνα και ήταν μάρτυρας της ανάκτησης του νησιού από τα χριστιανικά στρατεύματα τον 13ο αιώνα.

Η οροσειρά Serra de Tramuntana, όπου βρίσκεται, έχει πρόσφατα ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO στην κατηγορία του Πολιτιστικού Τοπίου, και πιο συγκεκριμένα το Vale de Sóller, περιοχή του Can Det, όπου υπάρχουν εντυπωσιακές πέτρινες πεζούλες.

Αυτό το πανέμορφο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο προβάλλεται σε διεθνές επίπεδο από το ιδιαίτερα ενεργό Κέντρο UNESCO της Mallorca, επίτιμου μέλους του Δικτύου μας «OTRoutes, Δρόμοι της Ελιάς». Μέλος του Δικτύου OTRoutes είναι και η ΑΕΜΟ με την συνεργασία της οποίας έχουν αναπτυχθεί πολλά προγράμματα για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής και του ελαιοτουρισμού σε Μεσογειακό επίπεδο.