Ένας νέος Πρόεδρος επικεφαλής του Οργανισμού και του Δικτύου ‘Δρόμοι της Ελιάς’

Η Γενική Συνέλευση των Μελών των ‘Δρόμων της Ελιάς’ της 21ης Σεπτεμβρίου 2019 εξέλεξε Πρόεδρο, τον γάλλο κ. Edouard de Laubrie …

Χαιρετισμός του νέου Προέδρου

Είναι εξαιρετική τιμή για μένα και ευχαριστώ τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου “Δρόμοι της Ελιάς” που με επέλεξε Πρόεδρο των «Δρόμων της Ελιάς»”. Η συνάντησή μου με τους “Δρόμους της Ελιάς” χρονολογείται από το 2003. Εργαζόμουν τότε στο Εθνικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Παρισιού, το οποίο το 2013 έγινε «Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου» στη Μασσαλία. Το 2003 ανακάλυψα τον Πολιτισμό της Ελιάς μέσα από τις πολιτιστικές Διαδρομές “Δρόμοι της Ελιάς”, μια πρωτοβουλία γεμάτη ανθρωπισμό και γενναιοδωρία, αξίες που εκτιμώ και μου είναι πολύ αγαπητές. Εντυπωσιασμένος από το πάθος του εμπνευστή της, Γιώργου Καραμπάτου, χαρισματικής προσωπικότητας με μεγάλο κύρος, και των συνεργατών του, να αναλάβουν μια τόσο πρωτότυπη και τολμηρή πρωτοβουλία… σε δραστηριότητες της οποίας είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, όπως για παράδειγμα στην υπέροχη πολιτιστική διαδρομή 2008 για τη συνάντηση με τους λαούς και τους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Οι “Δρόμοι της Ελιάς” είναι πάνω απ’ όλα μια περιπέτεια, με απέραντη κατανόηση και αγάπη για τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, που ζουν με την ελιά, δίπλα στην ελιά, αυτό το δέντρο με τις χιλιάδες αρετές.

Το 2020 οι ‘Δρόμοι της Ελιάς’ αντιμετωπίζουν συναρπαστικές προκλήσεις: την ανάπτυξη της διαδρομής στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, στα Βαλκάνια, στην Ισπανία, ακόμη και στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας ή ακόμα και του Καύκασου. Με πάθος για την πολιτιστική κληρονομιά της ελιάς, τα μουσεία και τα κέντρα πολιτιστικής κληρονομιάς, ελπίζω να μπορέσω να προσφέρω στο Δίκτυο με την εμπειρία μου σε αυτόν τον τομέα και ιδίως ενσωματώνοντας αυτή τη διάσταση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς ώστε να συμβάλλω στην εφαρμογή νέων πρακτικών τοπικής ανάπτυξης και βιώσιμου τουρισμού.

Μασσαλία (Γαλλία), Οκτώβριος 2019
Edouard de Laubrie