Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»

Μια πρωτότυπη ιδέα, η δημιουργία της «Λέσχης των μικρών φίλων των Δρόμων της Ελιάς»

Μια πρωτότυπη ιδέα, η δημιουργία της «Λέσχης των μικρών φίλων των Δρόμων της Ελιάς» εφαρμόζεται εδώ και ένα περίπου χρόνο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Οι Δρόμοι της Ελιάς» με σκοπό:

1. τη γνωριμία και την ενίσχυση της επαφής μεταξύ των νέων της Ελλάδας και των άλλων χωρών με αφορμή την ελιά

2. την διάδοση του πολιτισμού της ελιάς(ιστορία, γαστρονομία κ.λπ.) στις ελαιοπαραγωγικές και τις μη ελαιοπαραγωγικές χώρες μεταξύ και μέσω των νέων

3. τη μύηση του νεανικού κοινού στον πολιτισμό, στις αξίες και τον συμβολισμό της ελιάς και στη συνειδητοποίηση της σημασίας της διάδοσής τους

4. τη συνειδητοποίηση της διαχρονικής διατροφικής αξίας των ελαιοκομικών προϊόντων μέσω της ανακάλυψης των παραδοσιακών γεύσεων  της μεσογειακής γαστρονομίας

Η πραγματοποίηση των παραπάνω  στόχων προτείνεται με τον εξής τρόπο:
Α. διαμέσου μιας ιστοσελίδας/BLOG, η οποία θα είναι ένα μέσο επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ του νεανικού κοινού της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως «παράθυρο ανοικτού διαλόγου» ώστε να διαδώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες με την ελιά και να ενθαρρύνει τους νέους να δραστηριοποιηθούν. Θα λειτουργεί επίσης ως χοάνη προτάσεων και ιδεών των νέων και θα περιλαμβάνει τις ενότητες:  Πολιτισμός / Γαστρονομία / Τοπία και τόποι της ελιάς / Προϊόντα Ελιάς κ.λπ.

Β. μέσω της  οργάνωσης εκδηλώσεων για νέους  σε όλες τις χώρες
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκδηλώσεων θα βασίζονται σε προτάσεις και ιδέες των νέων. Οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι: Διαγωνισμοί καλλιτεχνικοί, μαγειρικής κ.λπ., εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, εξορμήσεις στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, επιδείξεις μαγειρικής με βάση το ελαιόλαδο, γευσιγνωσίες ελαιοκομικών προϊόντων σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι κ.α.

Τα παιδιά και οι νέοι στους Δρόμους της Ελιάς!

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός Δικτύου των μικρών φίλων των Δρόμων της Ελιάς, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Δρόμοι της Ελιάς 2008-2009» μια πρωτότυπη δραστηριότητα σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Η δραστηριότητα αφορά ζωγραφική για παιδιά και νέους με θέμα την ελιά(δημιουργία μιας ελιάς με το αποτύπωμα της παλάμης σε ’καμβά‛) , και ξεκίνησε πιλοτικά σε σχολεία της Μεσσηνίας. Πάντα με στόχο τη μύηση του νεανικού κοινού στον πολιτισμό της ελιάς, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του Οδοιπορικού 2008 με μεγάλη επιτυχία στις χώρες διέλευσης των «Δρόμων της Ελιάς» (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία,)

Με σύνθημα «ταξίδεψε κι εσύ μαζί μας στους Δρόμους της Ελιάς» εκατοντάδες παιδιά και νέοι δημιούργησαν τη δική τους ελιά με την παλάμη τους, ενημερώθηκαν για την ελιά και τους Δρόμους της Ελιάς  και έστειλαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή της συνεργάτιδας του ΚΠΕ και των Δρόμων της Ελιάς Δήμητρας Βάγια.