ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΤΗΣ SAIDA (ΛΙΒΑΝΟΣ)

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Σαπουνιού της Saida, οδηγεί στην ανακάλυψη της ιστορίας του σαπουνιού σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Αλέππο της Συρίας ως την  παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούζ και παρέχει πολυάριθμες πληροφορίες για την εξέλιξη και την τεχνική της παρασκευής του και της χρήσης του δια μέσου των αιώνων.

 

Το Μουσείο Σαπουνιού της Saida βρίσκεται στο κτίριο ενός παλαιού σαπωνοποιείου ιδιοκτησίας της γνωστής στον Λίβανο οικογένειας τραπεζιτών Audi, της οποίας το ομώνυμο Πολιτιστικό Ίδρυμα δημιούργησε το μουσείο.

Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του παλαιού σαπωνοποιείου έχει διατηρηθεί ανέπαφο, όπως το μεγάλο καζάνι και οι λεκάνες πλυσίματος, ενώ αρκετά εξαρτήματα έχουν ανασυγκροτηθεί και παρουσιάζονται χρονολογημένα.

Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τα διάφορα στάδια της παραγωγής του παραδοσιακού σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο: τις πρώτες ύλες, τα καύσιμα, τις τεχνικές που ακολουθούνται για την προετοιμασία της πάστας, το στέγνωμα, την κοπή και το τελικό στέγνωμα πριν από τη συσκευασία του και την διάθεση του στο εμπόριο.

 

Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά (εκτός Παρασκευής) από τις 9.00 – 18.00

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.fondationaudi.org

 

Δυο λόγια για τη Saida …

Η Saida είναι μια πόλη φάρος του Νότιου Λιβάνου. Πιο γνωστή με το όνομα Σιδώνα, κατά τη φοινικική  περίοδο, κατάφερε να προφυλάξει τον αστικό της ιστό και τις κοινωνικές, βιοτεχνικές και πολιτιστικές παραδόσεις που την χαρακτηρίζουν. Η αραβική της συνοικία, οι αρχαιολογικοί της χώροι, τα κάστρα της, τα μουσουλμανικά της τζαμιά, τα θρησκευτικά της σχολεία, τα καραβάν σεράι, της προσδίδουν μια αναμφισβήτητη ιστορική αξία.