Οι «Δρόμοι της Ελιάς» στο Στρασβούργο

Μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» εκπροσωπήθηκε  στην ετήσια Συνεδρίαση του Δικτύου των Πολιτιστικών Διαδρομών που έγινε στο Στρασβούργο στις 2 Οκτωβρίου 2008.

2008-10-07-01

Από το 2005, οι «Δρόμοι της Ελιάς» υποστηρίζονται επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από την απονομή του τίτλου «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης» (δύο χρόνια μετά την αναγνώριση τους ως «Παγκόσμιας Πολιτιστικής Διαδρομής» από την UNESCO). Με την αναγνώριση αυτή ξεκίνησε μια στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» σε πολλά επίπεδα όπως μουσειογραφικά, εκπαιδευτικά και εκδοτικά προγράμματα.

Στην ετήσια Συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πολιτιστικών διαδρομών και συζητήθηκαν πολλά θέματα όπως οι προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης και η εφαρμογή τους μέσω των Πολιτιστικών Διαδρομών, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και έγινε μια εκτενής αναφορά από τους υπεύθυνους των για τις  πρόσφατες δραστηριότητες, τα προβλήματα και τα επόμενα σχέδια.

Η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Audrey Guittard, ειδική σε θέματα επικοινωνίας και διαπολιτισμικού διαλόγου, ενημέρωσε τους σύνεδρους για το 10ο Πολιτιστικό Οδοιπορικό που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι, τα εγκαίνια του καταστήματος The Routes of the Olive Tree Shop στην Αθήνα και τα άλλα υλοποιούμενα Προγράμματα του Πολιτιστικού Οργανισμού όπως η δημιουργία του Δικτύου των «Μικρών Φίλων των Δρόμων της Ελιάς» και η «Βιβλιοθήκη της Ελιάς». Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι παριστάμενοι επικρότησαν ομόφωνα όλες τις παραπάνω δραστηριότητες τονίζοντας ότι συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι δύο από τις βασικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης.