13-16 Αυγούστου 2008: Μόσχα

Έφτασε η πολυπόθητη μέρα άφιξης στη Μόσχα, έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς του Οδοιπορικού! Εγκατασταθήκαμε σε ένα καταπράσινο προάστιο της ρωσικής πρωτεύουσας όπου κατά την τριήμερη στάση μας   είχαν προγραμματιστεί πολυάριθμες συναντήσεις με φορείς της πόλης των επικεφαλής της αποστολής μας υπό τον κ. Γ. Καραμπάτο Εκτελεστικό Δ/ντή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και Πρόεδρο  του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η στάση αυτή ήταν όμως για πολλούς από εμάς ιδανική για ξεκούραση και για γνωριμία με την πόλη.

Εξαιτίας της αλλαγής ημερομηνίας της διέλευσής μας από τη Μόσχα, οι υπεύθυνοι της αποστολής υποχρεώθηκαν  να ματαιώσουν αρκετές εκδηλώσεις υποδοχής μας. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις εργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δρόμοι της Ελιάς και την Περιφέρεια & δήμο Μόσχας, το Επιμελητήριο Μόσχας και το ρωσικό Υπ. Γεωργίας.  Οι Δρόμοι της Ελιάς έτυχαν εξαιρετικά θερμής υποδοχής από τους παραπάνω φορείς και θετικής ανταπόκρισης σχετικά με την υλοποίηση προτάσεων για πραγματοποίηση εκδηλώσεων στη Μόσχα προσεχώς. Και οι δύο πλευρές, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για ουσιαστική προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου  μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με βάση την παραδοσιακή φιλία που ενώνει τις δύο χώρες.

Παράλληλα με αυτές τις συναντήσεις εργασίας, οι συμμετέχοντες στο Οδοιπορικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ρωσική πρωτεύουσα μέσα από ένα ειδικά ετοιμασμένο πρόγραμμα  το οποίο περιλάμβανε επισκέψεις με φόντο την ιστορία της πόλης.

Για την κινηματογραφική ομάδα της Cinegram, που ακολουθεί το Οδοιπορικό από το ξεκίνημά του, η στάση μας στη Μόσχα ήταν ευκαιρία για να πάρει συνεντεύξεις από πολλούς συμμετέχοντες με φόντο την Κόκκινη Πλατεία…

Πριν από την αναχώρησή μας από την Μόσχα, κάτι που μας χαροποίησε όλους, ήταν η άφιξη της νταλίκας της αποστολής μας, μετά από ολιγοήμερη καθυστέρηση  στα ρωσικά σύνορα για γραφειοκρατικούς λόγους που ξεπεράστηκαν μετά από παρέμβαση του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών στο ρωσικό Υπ. Μεταφορών.