ΔΥΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δύο αξιέπαινες πρωτοβουλίες έλαβαν χώρα στη Μεσσηνία, η αναπαλαίωση δύο παραδοσιακών ελαιοτριβείων στο Χαρακοπιό και στο Ραφτόπουλο και η μετατροπή τους σε μικρά λαογραφικά μουσεία ελιάς και ελαιολάδου.

Στο Ραφτόπουλο το παλαιό ελαιοτριβείο στη ‘’Βουλιαγμένη’’ μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο χάρη στην αγάπη των κατοίκων του. Φιλοξενεί τα παλαιά μηχανήματα του ελαιοτριβείου προσεκτικά συντηρημένα αλλά και πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν τα παλαιότερα χρόνια οι αγρότες της περιοχής για τις καλλιέργειές τους και οι οικογένειες στην καθημερινότητά τους.
Επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης: τηλ. 6977200985 & 6974136888

Στο Χαρακοπιό, η ανάδειξη του παλαιού ελαιοτριβείου που εξυπηρετούσε ήδη στο τέλος του 19ου αιώνα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, έγινε από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο μετά από δωρεά του τελευταίου ιδιοκτήτη του, με σκοπό την προβολή της παραγωγής του ελαιολάδου με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα λιθάρια, το πιεστήριο , τα τεράστια πήλινα πιθάρια κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες που φέρουν την χρονολογία 1870, έχουν διατηρηθεί και είναι σε άριστη κατάσταση. Μια επίσκεψη στον χώρο θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία.

Επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης: τηλ. 6947896356