Οι «Δρόμοι της Ελιάς» στη Σικελία

Ενόψει της δημιουργίας μιας διασυνοριακής “Διαδρομής της ελιάς” μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και την προώθηση των τοπικών οικονομιών στις περιοχές αυτές, πραγματοποιήθηκε αποστολή από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στη Σικελία, στις περιοχές Eloro (SR) και Chiaramonte Gulfi (RG).

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Servagri Cluster και οργανώθηκε από την Gal Eloro, φορέα με αξιόλογη δράση στην περιοχή και σημαντική συμβολή στην τοπική ανάπτυξη.

Ο Γενικός Συντονιστής του Gal Eloro, Dr Sergio Campanella, και η Γενική Γραμματέας, Paola Paci, συμμετείχαν στην αποστολή. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, Υπεύθυνη Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της της Ελιάς” (OTR) με τη συνδρομή της Ιουλίας Ράμμου, μέλους της ομάδας εργασίας του Οργανισμού.

Η περιοχή της Iblea, στα νοτιοανατολικά της Σικελίας, διακρίνεται όχι μόνο για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της, αλλά και για την ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της, καρπός πολλών εκταρίων γης που είναι αφιερωμένα στην ελαιοκαλλιέργεια.

Το Chiaramonte Gulfi, στην επαρχία της Ραγκούσα, είναι ένα από τα κύρια κέντρα παραγωγής ελιάς και έχει λάβει πολλά σημαντικά εθνικά και διεθνή βραβεία. Διαθέτει μουσείο αφιερωμένο στον “υγρό χρυσό” και η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης την περιγράφει ως “πόλη του ελαιολάδου”.

Ο ενθουσιασμός για την πρωτοβουλία, το μεγάλο ενδιαφέρον και η ομορφιά αυτής της περιοχής εμψύχωσαν την αποστολή: είναι σημαντικό τώρα να συνεχίσουμε αυτό το έργο, εκμεταλλευόμενοι αυτή την ευκαιρία, να ενισχύσουμε τα επιτεύγματα και τις συνεργασίες. Μια νέα πρόταση τοπικής διαδρομής «Δρόμοι της Ελιάς» γεννιέται! Μείνετε συντονισμένοι!