Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης – 7ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum

30 χρόνια Πολιτιστικών Διαδρομών: Οικοδομώντας τον διάλογο και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις αξίες και την κληρονομιά της Ευρώπης, 27-29 Σεπτεμβρίου 2017, Lucca, Ιταλία.

Μία Ευρώπη πλούσια σε ιστορία, κληρονομιά και αξίες: το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης γιορτάζει τα 30 χρόνια του, με την ευκαιρία του 7ουΣυμβουλευτικού Forum μ στο Palazzo Ducale και Real Collegio στη Lucca, σε μία ειδική τελετή που θα τονίζει την σχέση των Πολιτιστικών Διαδρομών στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και του βιώσιμου τουρισμού.

Το 7ο Συμβουλευτικό Forum οργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού, την Περιφέρεια Τοσκάνης, την Επαρχία Lucca, τον Δήμο Lucca και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών.  Τον εναρκτήριο λόγο θα εκφωνήσει η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας κα. Gabriella Battaini-Dragoni.

Τους “Δρόμους της Ελιάς” σε αυτή τη σημαντική διεθνή συνάντηση θα εκπροσωπήσουν η κα. Ζωή Καζαζάκη και κα. Françoise Tondre, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αντίστοιχα.

Το φετινό Forum “Χτίζοντας τον διάλογο και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις Ευρωπαϊκές αξίες και την κληρονομιά” θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο των Πολιτιστικών Διαδρομών για την προώθηση των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την τοπική ανάπτυξη και νέους χώρους για διαπολιτισμικό διάλογο.

Σε τρεις ημέρες εργαστηρίων και διαδραστικών συζητήσεων, θα αναλυθούν τρία κύρια θέματα:

  • 30 χρόνια ιστορίας των Πολιτιστικών Διαδρομών, αξίες και μελλοντικές προοπτικές
  • Πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμος τουρισμός: δημοκρατική συμμετοχή, τοπική ανάπτυξη και προσβασιμότητα
  • Προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και του ρόλου του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις.

Στο Forum θα συζητηθούν οι τάσεις και οι προκλήσεις σε σχέση με τις Πολιτιστικές Διαδρομές, σε μία πλατφόρμα για ανταλλαγή εμπειριών, ανασκόπηση της προόδου, ανάλυση επαγγελματικών πρακτικών, έναρξη νέων πρωτοβουλιών και ανάπτυξη κοινοπραξιών στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται διευθυντές των 31 Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι από εθνικά υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνείς Οργανισμούς, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες τουρισμού.

Τελετή βράβευσης

Μία τελετή βράβευσης προσωπικοτήτων που έχουν σημαδέψει την ιστορία του προγραμμάτων των Πολιτιστικών Διαδρομών θα οργανωθεί στο Teatro del Giglio την Τετάρτη 27 (21.00), μαζί με μία τελετή για τις πιστοποιημένες Διαδρομές.

Πλαίσιο

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που εγκαινίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 τονίζει τη συμβολή των χωρών και των πολιτισμών της Ευρώπης σε μία κοινή κληρονομιά μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Από το θρυλικό μονοπάτι των Προσκυνητών Santiago de Compostela και το ιστορικό ταξίδι κατά μήκος της Via Francigena στη διακρατική κληρονομιά των Διαδρομών Viking και το βόρειο μονοπάτι του Saint Olav, από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Transromanica στην τεχνοτροπία και Art Nouveau και τα χνάρια σε αίθουσες συναυλιών και όπερες της Eυρωπαϊκής Διαδρομής Μότσαρτ, από την περασμένη δόξα της Via Regia στις μυθικές και ιερές Διαδρομές του Δρόμων της Ελιάς: 31 Πολιτιστικές Διαδρομές που διασχίζουν 56 χώρες τονίζοντας τον ευρωπαϊκό πλούτο στην αρχιτεκτονική, το τοπίο, τον πολιτισμό, την κοινωνία και την θρησκεία.

Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία (EPA) για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα στο Aββαείο του Neumünster  στο Λουξεμβούργο από το 2011, επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των Πολιτιστικών Διαδρομών για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα συμβολικής σημασίας για την ενότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ευρώπης και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών Βοηθά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διάστασης της πολιτιστικής ανταλλαγής και του τουρισμού μέσα από την συνεργασία με δίκτυα και οργανώσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Συμβάλλει στην διατήρηση μίας πολύμορφης κληρονομιάς μέσα από θεματικές και εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές και πολιτιστικές δράσεις.