Φόρουμ Μεσογειακής Διατροφής, EXPO Milano 2015

Σύνοδος για τη Μεσογειακή Διατροφή
“MedDiet – Mediterranean Diet & Enhancement of Traditional Foodstuff”
Φόρουμ Μεσογειακής Διατροφής, EXPO Milano 2015

ENPI_and_MedDiet

H τελική Σύνοδος του έργου «MedDiet – Μεσογειακή Διατροφή και Ενίσχυση των Παραδοσιακών Τροφίμων» πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 στο Μιλάνο (Ιταλία), στα πλαίσια του 5ου διεθνούς Φόρουμ Μεσογειακής Διατροφής στη Διεθνή Έκθεση EXPO Μιλάνο 2015 με τίτλο «Feeding the planet, energy for life ».

Το Φόρουμ,  στο οποίο συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ως οι Έλληνες εταίροι του έργου, ήταν πλούσιο σε εισηγήσεις και παρεμβάσεις από επιφανείς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της διατροφής από διάφορες χώρες. Η Μεσογειακή Διατροφή, βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό των περιοχών και μέρος του τρόπου ζωής των κατοίκων, παρουσιάστηκε στην διατροφική, στην ανθρωπολογική και κοινωνική της διάσταση, ενώ προβλήθηκαν τα οφέλη της, η ανάγκη προώθησης και διαφύλαξής της, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρήσεων Μεσογειακής διατροφής.

Στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια του έργου MedDiet, με κυριότερες τις δράσεις ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, τις δράσεις σε σχολεία και το σήμα ποιότητας MedDiet για εστιατόρια.

Στο τέλος των εργασιών υπογράφτηκε από τους παρόντες η Διακήρυξη για την Προώθηση και τη Διαφύλαξη της Μεσογειακής Διατροφής.

Εκτός από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, η Σύνοδος περιλάμβανε και παράλληλες εκδηλώσεις προβολής του έργου και των εταίρων, με χαρακτηριστικότερη την μαγειρική επίδειξη από γνωστούς σεφ των έξι χωρών εταίρων (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτος, Τυνησία, Λίβανος). Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους σεφ Δημήτρη Μελεμενή (Romanos, Costa Navarino) και Στέλιο Μπαρμπέα (Elite City Resort), που παρουσίασαν τα πιάτα τους στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην Σύνοδο MedDiet και στις εκδηλώσεις του Φόρουμ Μεσογειακής Διατροφής συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 3 Σημείων Πληροφόρησης για τη Μεσογειακή Διατροφή (MedDiet Info Points) για την Ελλάδα: κα. Πολυξένη Κούτλα (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος – www.uhc.gr), κα. Βίκυ Ιγγλέζου (Μανιατάκειον Ίδρυμα – www.maniatakeion.gr) και κ. Γιώργος Παναγόπουλος (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας – www.kpe-kalamatas.gr).

Το έργο MedDiet υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin www.enpicbcmed.eu). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €4,99 εκ. και χρηματοδοτείται, για το ποσό των €4,49 εκ., από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μηχανισμού Γειτονίας & Εταιρικής Σχέσης (ENPIEuropean Neighbourhood & Partnership Instrument). Το πρόγραμμα ENPI CBC MED στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε περιφέρειες συνεργαζόμενων χωρών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Comments are closed.