Ανθρώπινες «φωλιές»

Αγροτουρισμός και μία εν Ελλάδι καινοτομία από τον Σωτήρη Μαρίνη, τον άνθρωπο που φέρνει στο προσκήνιο τα δεντρόσπιτα.

Καλάμια απ’ το ποτάμι, 2-3 στρώματα και λιγοστές αυτοσχέδιες σκάλες χρειάστηκε ο Σωτήρης Μαρίνης για να φτιάξει μέσα σε 20 μέρες, τα 5 πρώτα δεντρόσπιτα του ελλαδικού χώρου.

Τα σχέδια για μια αυτόνομη, εκπαιδευτική-ψυχαγωγική αγροτουριστική μονάδα στο κτήμα της Μεγάλης Μαντίνειας, ξεκίνησαν το 2000. 6.5 στρέμματα γης, 15χλμ. μακριά από την Καλαμάτα θα φιλοξενούν ένα παραδοσιακό λιοτρίβι με μυλόπετρες, μαγακανοπήγαδο, ξυλόφουρνο, περιβόλι με δικά τους προϊόντα, αμφιθέατρο και φυσικά τα δεντρόσπιτα, που θα λειτουργούν ως εναλλακτικοί χώροι ξεκούρασης των επισκεπτών.

Δεν πρόκειται για κατάλυμα. Είναι μια προσπάθεια που ως σκοπό έχει να αναδείξει την αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσω των παραδοσιακών επαγγελμάτων και φυσικά, σε άμεση συνάρτηση με τη γη.

«Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο λιομάζωμα, στον τρόπο ζύμωσης του ψωμιού, θα δει πώς ο τσοπάνης πήζει το τυρί, θα μάθει πώς παρασκευάζονται οι χυλοπίτες, πώς φτιάχνουμε σαπούνι απ’ το λάδι και άλλα πολλά», λέει με ενθουσιασμό.

Το σημαντικό σε αυτήν την ιστορία είναι πως τυγχάνει της αποδοχής και της ουσιαστικής συμμετοχής των συγχωριανών του, οι οποίοι θα επιδίδονται στις καθημερινές τους ασχολίες, με τη διαφορά πως θα το κάνουν στον χώρο του αγροκτήματος, με θεατές και μαθητές!

«Κάθε βραγιά θα έχει κι έναν χώρο», προσθέτει ο Σωτήρης και υποδεικνύει το σημείο που θα δημιουργηθεί η 120 τ.μ., αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, «σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ηχορύπανση».

Πηγή: www.thetravelbook.gr

 

ktima_marini-03ktima_marini-02ktima_marini-01