Συμμετοχή στην «Οικονομική Εβδομάδα της Μεσογείου»

Ένα μεγάλο γεγονός για την ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου στη Μασσαλία

Παρόντες ήταν οι συνεργάτες των «Δρόμων της Ελιάς» στην Οικονομική Εβδομάδα της Μεσογείου (5-8 Νοεμβρίου 2014 Μασσαλία /Γαλλία), όπου συμμετείχαν σε ένα γεγονός μείζονος σημασίας με θέμα το μέλλον του τουρισμού στη Μεσόγειο και τις νέες τάσεις και προτάσεις. Στην Οικονομική Εβδομάδα της Μεσογείου, η οποία προσέλκυσε περί τα 3.000 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, έγινε παρουσίαση των Πολιτιστικών Διαδρομών «Δρόμοι της Ελιάς» και ενισχύθηκε σημαντικά το ευρω-μεσογειακό Δίκτυο των Δρόμων της Ελιάς με νέα μέλη-φορείς από τις χώρες της Μεσογείου. Την παρουσίαση έκανε η κ. Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, εθνολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Οργανισμού, η οποία εστίασε στις προοπτικές πολιτιστικής και εμπορικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω των «Δρόμων της Ελιάς». Συγκεκριμένα, παρουσίασε τρόπους συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών ανάπτυξης στις περιοχές ευθύνης τους. Ξεκινώντας από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες τοπικές οικονομίες και με βάση το ότι «κάποτε το εμπόριο προήγαγε τον πολιτισμό, σήμερα ο πολιτισμός προάγει το εμπόριο» ανέπτυξε την άποψη για την κατ’ αντιστοιχία προβολή παραδοσιακών προϊόντων μέσω της οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα την ιστορία τους.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Μασσαλία, ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γ. Καραμπάτος, συναντήθηκε με στελέχη του Επιμελητηρίου της περιοχής Marseille – Provence. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή του Τμήματος Πολιτιστικής κληρονομιάς & Ιστορικού Αρχείου του Επιμελητηρίου Μασσαλίας κ. P. Boulanger στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν κοινές δράσεις προβολής της μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς προς όφελος της ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.