Ετήσιο Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης 2014-2024 – Quo Vadis? Innsbruck (Αυστρία), 21-22 Νοεμβρίου 2013.

2013-12-10

Το Forum είναι η επίσημη ετήσια παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των προτάσεων των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και πεδίο συζήτησης επίκαιρων θεμάτων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους μέσω θεματικών παρουσιάσεων και με προτεραιότητα στις ανταλλαγές εμπειριών και κοινού προβληματισμού. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές «Δρόμοι της Ελιάς» εκπροσωπήθηκε στο Forum από την κ. Μαρινέλλα Κατσιλιέρη υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος & Δικτύου και την κ. Françoise Tondre μέλος της επιστημονικής επιτροπής οι οποίες κλήθηκαν να συμβάλουν στη συζήτηση για το μέλλον των πολιτιστικών διαδρομών, τις προοπτικές και τις νέες κατευθύνσεις.

Στο Forum παρέστησαν πολλές προσωπικότητες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο Herwig Van Staa , Πρόεδρος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου του Τιρόλου , ο κ. Martin Eichtinger, Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Πολιτικής, Υπ. Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας, η κ. Elisabeth Udolf – Strobl, Γενική Διευθύντρια για τον Τουρισμό & τα ιστορικά Μνημεία, Υπ. Οικονομίας , Οικογένειας & Νεολαίας της Αυστρίας , ο κ. Philippe Denis Fee, Υπ. Πολιτισμού & Επικοινωνιών της Γαλλίας, ο κ. Guy Dockendorf , Υπ. Πολιτισμού του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών (IEIC), ο κ. Werner von Trutzschler εκπρόσωπος του ICOMOS κ.α. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε στο Forum η κ. Penelope Denu, Εκτελεστική Γραμματέας της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου της Ευρώπης και Ε.Ε. και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, η κ. Elke Atzler, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου της Ευρώπης και Ε.Ε., η κ. Luisella Pavan – Woolfe, Πρέσβης, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο κ. Eric Philippart, στέλεχος της Μονάδας Τουρισμού και πολιτιστικών μέσων, Γεν. Δ/νση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα του Forum περιλάμβανε 5 Στρογγυλά Τραπέζια για τους συμμετέχοντες εκπροσώπους Πολιτιστικών διαδρομών, τα στελέχη της Ε.Ε. και το κοινό, στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον των πολιτιστικών διαδρομών, τα σχέδια και τις προτάσεις τους για το μέλλον. Ειδικότερα, τονίστηκε η προστιθέμενη αξία για τη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μέσα για τη βελτιστοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας, καθώς και η συνεργασία με άλλα προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εμπειρίες και καλές πρακτικές στις χώρες μέλη της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» συμμετείχε ενεργά στις εργασίες και παρουσίασε την εμπειρία του στον τομέα αυτό και την πρότασή του στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, η κα Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Προγράμματος & του Δικτύου «Δρόμοι της Ελιάς» έκανε εκτενή παρουσίαση στο πλαίσιο του Workshop « Τουρισμός & Πολιτισμός» με θέμα το παράδειγμα των Πολιτιστικών Διαδρομών «Δρόμοι της Ελιάς», το δίκτυο ως εργαλείο για τη δημιουργία τουριστικών προϊόντων, την προώθηση προορισμού «Ευρώπη» και τη δέσμευση του Οργανισμού για έναν υπεύθυνο τουρισμό.
Το θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εμπειρογνωμόνων και των συμμετεχόντων και παρουσιάστηκε στην ολομέλεια ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί.