ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 2010

Στις 6 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια ακόμα πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» στη  Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής. 

Από την Ελλάδα και τη Μεσσηνία, οι  Δρόμοι της Ελιάς κατευθύνθηκαν προς βορρά και περνώντας μέσα από την Ιταλία και τη Γερμανία έφτασαν μέχρι τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία, την Πολωνία και την Αυστρία.

Στο ήδη πλούσιο ενεργητικό των  «Δρόμων της Ελιάς» προστέθηκαν 10 ακόμα χώρες και 6.400 χιλιόμετραδιαπολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο με  στόχο την προβολή του πολιτισμού και της Μεσογείου της ελιάς.

Αυτή η πορεία σε μη ελαιοπαραγωγικές χώρες ήταν η αφορμή για να γίνουν πολλές εκδηλώσεις  με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το τοπικό κοινό. Η γοητεία που ασκεί η ιστορία και η γαστρονομία της Μεσογείου στις χώρες της Β. Ευρώπης επιβεβαιώθηκε σε κάθε στάση της  διαδρομής από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στους «Δρόμους της Ελιάς» οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, πανεπιστήμια, μουσεία και κοινό αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις, συναντήσεις, γευσιγνωσίες κ.λπ.  σε πολλές πόλεις από τις οποίες οι σημαντικότερες  έγιναν στο  Karlshamm, Vastervik, την Στοκχόλμη, την Uppsala και το Ελσίνκι.

Συγκεκριμένα, στη Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, μεγάλη έκθεση / ημερίδα με τίτλο «Δρόμοι της Ελιάς: διαδρομή διαπολιτισμικού διαλόγου και ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών» στον χώρο του«Μουσείου της Μεσογείου» .  Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με την ελληνική Πρεσβεία  και τη Λέσχη Σουηδών Φίλων της Ελλάδας;. Πολλές προσωπικότητες συνεχάρησαν  τους οργανωτές των «Δρόμων της Ελιάς» για την «πρωτότυπη και παραδειγματική» πρωτοβουλία τους και τόνισαν τη σημασία της προβολής  της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και του συμβολισμού της ως γέφυρας διαλόγου και φιλίας μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.