20/8/2008 – Οι Δρόμοι της Ελιάς στη Μόσχα

Οι Δρόμοι της Ελιάς έφτασαν στη Μόσχα, έναν από τους σημαντικούς σταθμούς του φετινού Οδοιπορικού. Κατά την τριήμερη στάση των συμμετεχόντων στη ρωσική πρωτεύουσα (15-18 Αυγούστου 2008), πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς που σκοπό είχαν την διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την προβολή του πολιτισμού και της Ελλάδας της ελιάς στο ρωσικό κοινό. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από συνεργάτες, στελέχη ων Δρόμων της ελιάς, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ελιάς, μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, δημοσιογράφους κ.λπ. με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Καραμπάτο με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Εκτελεστικού Δ/ντή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με την Περιφέρεια και τον δήμο Μόσχας, το ρωσικό Υπ. Γεωργίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μόσχας.

Η αντιπροσωπεία, είχε μακρά συνεργασία με στελέχη της Περιφέρειας της  Μόσχας τον Δ/ντή του τμήματος Εξωτερικών και Διεθνών Υποθέσεων κ.  P. Kuprikov και τον Δ/ντή του Τμήματος Συντονισμού Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων κ. V. Nikolaev στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επίσημα ότι η πρωτοβουλία «Δρόμοι της Ελιάς» τίθεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του δήμου Μόσχας. «Οι Δρόμοι της Ελιάς, είναι δρόμοι αγαπητοί στο ρωσικό κοινό, όπως και η ελιά και ο πολιτισμός της, το έδαφος επομένως είναι πρόσφορο για να δεχτεί αυτά τα μοναδικά δώρα της ελληνικής φύσης, τα προϊόντα της ελιάς. Είναι  εντυπωσιακός ο τρόπος που ήρθατε να μας βρείτε και δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητος,  ο συμβολισμός και η δυναμική του εγχειρήματος σας, δεν μπορούμε παρά να σας καλοδεχτούμε και να σας εκφράσουμε την επιθυμία να συνεργαστούμε μαζί στο μέλλον».

Πρώτο βήμα της συνεργασίας συμφωνήθηκε να είναι η οργάνωση μεγάλης Γιορτής της Ελιάς και Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Μόσχα με τη συνεργασία του δήμου καθώς και η δημιουργία Κέντρου Γευσιγνωσίας και διάθεσης ελληνικών ελαιοκομικών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας. Ακολούθησαν συναντήσεις στο Υπ. Γεωργίας για το ίδιο θέμα  το οποίο επίσης επικροτεί την προσπάθεια και θα συνεργαστεί για την επιτυχία της.

Σημαντική ήταν επίσης και η συνάντηση του κ. Γ. Καραμπάτου και συνεργατών του με τον Γενικό Δ/ντή και στελέχη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας κατά την ποία επισημοποιήθηκε και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες μιας ευρύτερης συνεργασίας  με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των μελών τους και οι  δυνατότητες παρουσίας Ελλήνων επιχειρηματιών στη ρωσική αγορά. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είχε επίσης συνάντηση με μεγάλο ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο στο οποίο πρότεινε την Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό, ανέπτυξε εκτενώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και εγγυήθηκε κάθε διευκόλυνση από την πλευρά του Επιμελητηρίου για την υλοποίηση αυτής της προοπτικής.
Γραφείο Τύπου