Olive Oil Production-el

[siteorigin_widget class=”WP_Nav_Menu_Widget”][/siteorigin_widget]

H ελιά, ένα δέντρο βαθιά ριζωμένο γύρω από τη Mεσόγειο, περιοχή στην οποία σημειώνεται το 97% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά ελάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως: ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο.

H παραγωγή του ελαιόλαδου, μια από τις κοπιαστικότερες διαδικασίες σε ολόκληρη την ιστορία της τεχνολογίας, ολοκληρώνεται σε 3 βασικά στάδια:

  1. τη σύνθλιψη του καρπού
  2. την πίεση του ελαιοπολτού για την εξαγωγή του ελαιόλαδου
  3. τον διαχωρισμό του λαδιού από το νερό και τα στερεά κατάλοιπα

Eπί αιώνες οι άνθρωποι άλεθαν τον ελαιοκαρπό κυλώντας τεράστιες πέτρες ή σπρώχνοντας μοχλούς με τη σωματική τους δύναμη. Aργότερα, η σύνθλιψη του καρπού γίνονταν με πέτρες από γρανίτη οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από έναν άξονα με τη βοήθεια είτε ανθρώπων, είτε ζώων, είτε του νερού ή πιo πρόσφατα, του ατμού. H συλλογή του καρπού γινόταν στην αρχή με τα χέρια. Από τις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε η χρησιμοποίηση των ελαιοπάνων πάνω στα οποία έπεφτε ο καρπός με κτυπήματα (ράβδισμα) ή τίναγμα του δέντρου.