H ελιά, ένα δέντρο βαθιά ριζωμένο γύρω από τη Mεσόγειο, περιοχή στην οποία σημειώνεται το 97% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά ελάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως: ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο.
H παραγωγή του ελαιόλαδου, μια από τις κοπιαστικότερες διαδικασίες σε ολόκληρη την ιστορία της τεχνολογίας, ολοκληρώνεται σε 3 βασικά στάδια:
- τη σύνθλιψη του καρπού
- την πίεση του ελαιοπολτού για την εξαγωγή του ελαιόλαδου
- τον διαχωρισμό του λαδιού από το νερό και τα στερεά κατάλοιπα
Eπί αιώνες οι άνθρωποι άλεθαν τον ελαιοκαρπό κυλώντας τεράστιες πέτρες ή σπρώχνοντας μοχλούς με τη σωματική τους δύναμη. Aργότερα, η σύνθλιψη του καρπού γίνονταν με πέτρες από γρανίτη οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από έναν άξονα με τη βοήθεια είτε ανθρώπων, είτε ζώων, είτε του νερού ή πιo πρόσφατα, του ατμού. H συλλογή του καρπού γινόταν στην αρχή με τα χέρια. Από τις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε η χρησιμοποίηση των ελαιοπάνων πάνω στα οποία έπεφτε ο καρπός με κτυπήματα (ράβδισμα) ή τίναγμα του δέντρου.