Small_Morocco_el

Μαρόκο, μικρές πολιτιστικές διαδρομές

Meknes και γύρω περιοχή

Η περιοχή Μεκνές-Tafilalet είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές του Μαρόκου. Είναι επίσης ένας πόλος έλξης με μεγάλο τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, μείγμα αραβικού πολιτισμού και του πολιτισμού των Βερβερίνων, πλούσιος σε ποικιλία τοπίων με τον κάμπο του Μαρόκου από τη μια και τις οροσειρές του Rif και του Άτλαντα από την άλλη.
Ο πλούτος και η ποικιλομορφία της περιοχής, η σημασία της ελιάς τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό και ιστορικό επίπεδο, κάνουν την περιοχή ξεχωριστή και ελκυστική προς ανακάλυψη.
Το Meknes με τη δαιδαλώδη medina του, το Μεγάλο Παλάτι και τη Θρησκευτική Σχολή του, απεικονίζει την εξαιρετική κληρονομιά του Μαρόκου. Εύφορη γη, με ελιές, αλλά και σιτηρά, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια στην περιοχή υπάρχουν μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας όπως το Volubilis και η ιερή πόλη του Moulay Idriss. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για την ποιότητα και τις διεθνώς φημισμένες βιοτεχνίες της.
Το Meknes είναι σε μέγεθος η πέμπτη πόλη του Μαρόκου και μία από τις μεγάλες αυτοκρατορικές πόλεις, όπως φαίνεται και από τους πράσινους μιναρέδες και τις μνημειακές πύλες της. Χτισμένη πάνω σε ένα λόφο, η παλιά πόλη χωρίζεται από τη νέα πόλη με το Oued Boufekranee και η αρχιτεκτονική και το χρώμα της θυμίζουν το Marrakech, όπως επίσης και οι τεράστιοι ανοιχτοί χώροι της, ο πληθυσμός και η αέναη κίνηση της αγοράς της.

Τι να δείτε οπωσδήποτε στην πόλη:
Heri es-Souani, τα παλιά σιλό σιτηρών του Meknès
Αυτό το μνημείο είναι ένα μαγευτικό θέαμα για όσους αγαπούν την ελιά. Η εικόνα γύρω από αυτό το κτίριο συμπληρώνεται θαυμάσια από τις υπέροχες ελιές που ξεφυτρώνουν στην κορυφή των θόλων σε διάφορα σημεία, «σκεπάζοντας» την πόλη με το φύλλωμα τους.

Η αγορά της Medina και τα souks (πίσω από την πλατεία El-Hedim)
Ο περίπατος εκεί είναι πολύ ευχάριστος λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατεί. Στην αγορά υπάρχουν όμορφοι πάγκοι με προϊόντα ελιάς (που δεν πρέπει να σας ξεφύγουν) και μπαχαρικά. Καταστήματα που προτείνουν αποκλειστικά προϊόντα ελιάς υπάρχουν συγκεντρωμένα στις παρυφές της Medina και είναι προσβάσιμα από τα souks.

Δείτε επίσης:
-Την πύλη Bab el-Mansour, που κυριαρχεί στην πλατεία el-Hedim
-Την Πύλη των Πρεσβευτών και τη φυλακή των χριστιανών
-Το μουσείο Dar Jamaï
-Το Μεγάλο Τζαμί και τη Θρησκευτική Σχολή Bou Inania
-Τα αγροκτήματα του Meknès

Τι να δείτε οπωσδήποτε έξω από την πόλη:
Volubilis
ΩΡΑΡΙΟ: καθημερινά από 08:30 π.μ. μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Περίπου 35 χλμ. από το Meknèsès (κατεύθυνση Sidi Kacem). Σε 185 χλμ. από το Rabat (κατεύθυνση Fez και στη συνέχεια Meknès-2η έξοδος προς Meknès). Διασχίστε την πόλη και ακολουθείστε τον δρόμο προς Sidi Kacem.

Το Volubilis, είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και συνάμα ένας άλλος τρόπος προσέγγισης της σημασίας της ελιάς στην περιοχή του Meknès, σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Υπό αυτή την έννοια, είναι ένα σημείο στάσης εξαιρετικής σημασίας και άμεσα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό της ελιάς.
Η επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου ξεκινά από τη νότια συνοικία της πόλης όπου ένα ελαιοτριβείο θυμίζει τον πλούτο από την καλλιέργεια της ελιάς σε αυτή την αρχαία πόλη …. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εξάλλου περισσότερα από 35 ελαιοτριβεία σε όλη την περιοχή του Volubilis.

Moulay Idris
Παράλληλα με την επίσκεψη του Volubilis, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι να ανακαλύψετε και τη γύρω περιοχή. Τα λίγα χιλιόμετρα που συνδέουν το Zeggota με την ιερή πόλη Moulay Idriss, μέσω του Volubilis, θα συμπληρώσουν την ανακάλυψη της παρουσίας της ελιάς στην περιοχή. Είναι μια διαδρομή μέσα από ελαιώνες που προτείνουμε να κάνετε το πρωί ή αργά το απόγευμα για να απολαύσετε ακόμα περισσότερο αυτό το μοναδικό τοπίο. Η διαδρομή αυτή προσφέρει επίσης την ευκαιρία να επισκεφτείτε αρκετούς παραδοσιακούς ή ημι-παραδοσιακούς ελαιόμυλους, παραδοσιακές και σύγχρονες καλλιέργειες στον κάμπο, σε λόφους και πλαγιές.
Στο τέλος αυτής της διαδρομής, το Moulay Idriss, είναι μια γραφική μικρή πόλη που πήρε το όνομά της από τον πιο σεβάσμιο άνθρωπο στο Μαρόκο και ένα από τους απογόνους του Προφήτη Μωάμεθ και ιδρυτή της παλαιότερης δυναστεία της χώρας, τους Idrissides.

Kermet Ben Salem
Μικρός αγροτικός οικισμός που βρίσκεται βόρεια του Moulay Idriss. Θα φτάσετε ως εκεί, περνώντας μέσα από ένα γραφικό δρόμο, με ελιές που συνδέεται με τη N13 που οδηγεί στη Fez.
Η περιοχή του Kermet Ben Salem, με το οροπέδιο γεμάτο ελιές και τα σπίτια του χτισμένα στο βράχο ενδείκνυται για μια ευχάριστη παράκαμψη. Επισκεφθείτε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο του χωριού που διευθύνεται από έναν γεωργικό συνεταιρισμό (εκτός περιόδου ελαιοπαραγωγής μόνο με ραντεβού)

Agro pôle Olivier
10 λεπτά από την πόλη του Μεκνές, ακολουθείστε τον δρόμο προς τον Hadj Kaddour (κατά προτίμηση επίσκεψη με RV Tel: +212 5353-00398)

Κέντρο τεκμηρίωσης, καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη και την προώθηση του τομέα του ελαιολάδου, το Agro pôle Olivier είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης σε θέματα ελαιοπαραγωγής και οργάνωσης Ενημερωτικών Συναντήσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για μεγάλους και μικρούς καλλιεργητές αλλά και για το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί επιδείξεις γεωργικών τεχνικών, γευσιγνωσίες, Γιορτές Ελιάς κ.λπ.)
Με επικεφαλής τον Δρ Noureddine Ouazzani, το Agro pôle Olivier, ένα από τα πιο ενεργά μέλη του δικτύου των «Δρόμων της Ελιάς», είναι ένα από τα λίγα κέντρα ελιάς με διεθνή αναγνώριση και απήχηση και μια επίσκεψη εκεί συνιστάται για όσους θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για την καλλιέργεια της ελιάς στο Μαρόκο.

Μια επίσκεψη έως εκεί, θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τα περίχωρα του Meknès, με ενδιαφέρον από την άποψη της καλλιέργειας ελιάς. Ακολουθείστε περιμετρικά το κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο, και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε παραδοσιακές και σύγχρονες φυτείες και να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά. Γύρω από Meknès υπάρχουν επίσης σημαντικά εργοστάσια παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και σύγχρονα ελαιοτριβεία όπως π.χ. το CHCI, ο Όμιλος Bel-Hassanή και η περίφημη εταιρεία Aisha

Fès
Εάν έχετε χρόνο, προγραμματίστε μια απόδραση στην πόλη της Fès, κατεξοχήν πόλη του «μεσογειακού πολιτισμού». Η διαδρομή από το Meknès έως τη Fès, προσφέρει ενδιαφέρουσες μαρτυρίες για την καλλιέργεια της ελιάς. Η Fès διαθέτει επίσης σημαντικούς ελαιώνες και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή. Οι δύο πόλεις Fès και Meknès συνδέονται επίσης στενά με την ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά και έχουν κοινές οικονομικές δραστηριότητες, αντιπροσωπεύοντας δύο αλληλοσυμπληρωμένους πόλους τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η Fès, είναι η παλαιότερη από τις αυτοκρατορικές πόλεις και συμβολικά είναι η καρδιά της χώρας. Ιδρύθηκε αμέσως μετά την επέκταση των Αράβων στη Βόρεια Αφρική και την Ισπανία και γρήγορα έγινε θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Με έντονα χαρακτηριστικά της κάθε μίας από τις μεγάλες δυναστείες, έχει επίσης επιρροές της μουσουλμανικής Ισπανίας και των Αράβων του Levant. Παρά την άφιξη των Βέρβερων από το εσωτερικό της χώρας, έχει διατηρήσει έναν αραβικό χαρακτήρα.

Είναι δύσκολο να γνωρίσετε πραγματικά τη Fes, αν δεν έχετε αρκετό χρόνο. Η medina της αρχικά θα σας προβληματίσει, με τις συνεχείς ενοχλήσεις ψευδο-οδηγών, παιδιών, πωλητών και εμπόρων. Παραβλέψετε τους και αφιερώστε χρόνο για την ανακαλύψετε. Αξίζει!

Τι να δείτε:
Fès El-Bali (παλιά Fes) με θρησκευτικές σχολές, μουσεία, βυρσοδεψεία, κρήνες…
Fez El-Jedid (νέα πόλη) και την εβραϊκή συνοικία ή Mellah
Τη Medina με τις πόρτες της, τα τζαμιά της. τα souks της, τις πλατείες, τα foundouks της…