ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ!

2η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ MEKNES (17-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010)

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» συμμετείχε στον εορτασμό της 2ης Γιορτής της Ελιάς στην πόλη Meknes, ιστορική πρωτεύουσα της Ελιάς στο Μαρόκο, μετά από επίσημη πρόσκληση των  τοπικών αρχών της περιοχής Meknes-Tafilalet, μελών του Διεθνούς Δικτύου του Οργανισμού. 

Αυτό το σημαντικό γεγονός πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό UDOM “Ένωση για την Ανάπτυξη της Ελιάς στη Meknes” και την Agro-pole Olivier, με την υποστήριξη του Βασιλιά Mohammed VI και περιλάμβανε πολυάριθμες  εκδηλώσεις (συμπόσια, φόρουμ, εκθέσεις, ειδικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες, διαγωνισμούς, επισκέψεις κτλ.). Ως επίσημος συνεργάτης και φορέας διαπολιτισμικού διαλόγου και ανάδειξης της κληρονομιάς της ελιάς στη Μεσόγειο, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» είχε πρωτεύουσα θέση  στη Γιορτή, συμμετείχε ενεργά στις συναντήσεις εργασίας και σε όλες τις εκδηλώσεις. Κατά την επίσημη έναρξη της 2ης Γιορτής της Ελιάς έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο  Habous, ο Γ. Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», μίλησε για τις νέες προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού και προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων. Στις συναντήσεις και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες μέρες, ο Πολιτιστικός Οργανισμός συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, κατέθεσε την εμπειρία για τη διεθνή συνεργασία στη Μεσόγειο σε Στρογγυλή Τράπεζα και θέμα «Οι Δρόμοι της Ελιάς, μια καινοτόμος πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης για τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές». Εισηγητές ήταν οι επιστημονικοί συνεργάτες των «Δρόμων της Ελιάς» Μ.Κατσιλιέρη, A. Guittard, E. De Laubrie και Ελ. Χατζηνικολάου, καθώς και μέλη του Δικτύου των «Δρόμων της Ελιάς» από διάφορες χώρες της Μεσογείου. Οι παρουσιάσεις τους ήταν αφιερωμένες στον πολιτιστικό τουρισμό και τις πολιτιστικές διαδρομές ως νέα υποσχόμενη μορφή θεματικού τουρισμού. 

Πολλά και θετικά τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή στη 2η Γιορτή της Ελιάς του Meknes με σημαντικότερη την ενίσχυση του Δικτύου των «Δρόμων της Ελιάς» με διεθνείς οργανισμούς, τοπικές αντιπροσωπείες του Μαρόκου και Ευρωμεσογειακές πρωτοβουλίες από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Συρία και την Τυνησία. Ήταν επίσης μια ακόμα ευκαιρία ανανέωσης της φιλίας και της ισχυρής συνεργασίας που ενώνει εδώ και χρόνια τους «Δρόμους της Ελιάς» με την περιοχή του Meknes και την Agro-pole Olivier, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε πρόσφατα μια τοπική πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» στην περιοχή Meknes-Tafilalet.

 Οι «Δρόμοι της Ελιάς» παρουσίασαν επίσης με επιτυχία στον κεντρικό χώρο της Γιορτής μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Δρόμοι της Ελιάς: διαδρομές διαπολιτισμικού διαλόγου και διεθνούς συνεργασίας» και εκθεσιακό περίπτερο με προϊόντα με το σήμα των Δρόμων της Ελιάς και του καταστήματος«The Routes of the Olive Tree SHOP”.

Επιθυμώντας να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη Γιορτή της Ελιάς για να αναπτύξει την πρωτοβουλία του στους νέους και τα παιδιά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός οργάνωσε  επίσης ένα δημιουργικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν σχολεία και δεκάδες παιδιά από την πόλη Meknes, που προσχώρησαν στο Δίκτυο «Μικροί Φίλοι των Δρόμων της Ελιάς».

Foreign delegation representative N. Ouazzani Convention signature / N.Ouazzani; G.Karabatos; B.Zniber