3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 2008-2009 & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

2009-06-09-01Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο “3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Extra Παρθένου Ελαιολάδου 2008-2009 & Συσκευασίας Ελαιολάδου” που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Ελληνική Εταιρία Γευσιγνωστών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΕΛ.Ε.Γ.Ε.Π.), το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Ελλάδος (Δ.Ε.Π.Ε.) και την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Ο Διαγωνισμός προέβλεπε την αξιολόγηση των δειγμάτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2008-2009 σε επίπεδο ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ και σε επίπεδο ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ του τελικού προϊόντος. Συμμετείχαν 28 εταιρείες και συνεταιρισμοί απ’ όλη την Ελλάδα με δείγματα τα οποία, αφού αξιολογήθηκαν,  κατετάγησαν σε δύο κατηγορίες:Α. Ελαιόλαδα ισχυρής έντασης φρουτώδους Β. Ελαιόλαδα μεσαίας έντασης φρουτώδους


Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ πραγματοποιήθηκε στα Χημικά Εργαστήρια του Υπ. Ανάπτυξης, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, από την ομάδα των Γευσιγνωστών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σύμφωνα με τη δεοντολογία σε ότι αφορά την διατήρηση του αδιάβλητου του διαγωνισμού και της επιστημονικής μεθόδου γευσιγνωσίας.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ έλαβε χώρα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σύμφωνα με τους κανόνες που αναφέρονται στον Κανονισμό του Διαγωνισμού. Τα δείγματα από κάθε κατηγορία κρίθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτελούσαν στελέχη υψηλού επαγγελματικού προφίλ..

Μετά το πέρας των αξιολογήσεων, νικητές για το προϊόν και τη συσκευασία αναδείχθηκαν οι:

ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Ισχυρής Έντασης Φρουτώδους

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ:  η εταιρεία ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε. με το extra παρθένο ελαιόλαδο ΕΛΑΙΩΝΙΟΝ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Καλαμάτα Μεσσηνίας)

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ:  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΚΡΙΤΣΑΣ με το extra παρθένο ελαιόλαδο ΚΡΙΤΣΑ 0,3 (Κριτσά Λασιθίου Κρήτης)

ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Μεσαίας Έντασης Φρουτώδους

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ:  η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΣΗΤΕΙΑΣ με το extra παρθένο ελαιόλαδο SITIA 0,3 (Σητεία Κρήτης)

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: η εταιρεία Μ. & Α. ΧΡΟΝΑΚΗ “ΠΑΓΓΑΙΑ” ΕΠΕ με το extra παρθένο ελαιόλαδο ΜΥΘΙΑ (Ηράκλειο Κρήτης)

2009-06-09-02