Ολοκλήρωση του 10ου Οδοιπορικού «Δρόμοι της Ελιάς» – 3/9/2008

 

Ένα ειδικής σημασίας γεγονός με διεθνή απήχηση, το Πολιτιστικό Οδοιπορικό «Δρόμοι της Ελιάς 2008» έληξε μετά από 45 μέρες πορείας σε 12 χώρες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τα ίχνη δύο μεγάλων πολιτισμών, πρώτα των Δρόμων της Ελιάς και στη συνέχεια των Δρόμων του Μεταξιού και διέσχισαν τις εξής χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Ήταν μια επιμελητηριακή πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» και τελούσε υπό την αιγίδα πολυάριθμων ελληνικών και διεθνών φορέων όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Ευρωεπιμελητήριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπ. Εξωτερικών, το Υπ. Ανάπτυξης και το Υπ. Πολιτισμού το οποίο το είχε εντάξει επίσημα στο «Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα».

Το Οδοιπορικό ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 2008 από τη Μεσσηνία με σκοπό τη μεταφορά ενός μηνύματος Ειρήνης στα βάθη της Ασίας, το Πεκίνο και τη Μόσχα, στο πλαίσιο του «2008 Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου». 

Ήταν ένα εγχείρημα που εντυπωσίασε με την τόλμη και την δυσκολία του καθώς και για το μήνυμα  που μετέφερε και ήταν η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, προϋπόθεση  ευημερίας των λαών. Ένα μήνυμα που έγινε ευχάριστα αποδεκτό σε όλες τις χώρες διέλευσης όπου επιφυλάχθηκε συγκινητική υποδοχή στην ελληνική αποστολή και δόθηκε μεγάλη προβολή σε όλα τα κατά τόπους ΜΜΕ.

Η αρχικά προγραμματισμένη διαδρομή διαφοροποιήθηκε αναγκαστικά καθοδόν λόγω της «σιωπηλής άρνησης» των κινεζικών αρχών για είσοδο της  αποστολής στη χώρα και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά όρια αναμονής (η αποστολή έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα κινεζικά σύνορα αναμένοντας το πράσινο φως) καθώς και κάθε δυνατή προσπάθεια (είχε κατατεθεί έγκαιρα επισήμως σχετικό αίτημα και η πρωτοβουλία είχε ενταχθεί επίσημα στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα).

Στην Αποστολή, η οποία απαρτιζόταν από μεγάλο αριθμό μοτοσικλετιστών, η συμμετοχή των οποίων είναι ένα από τα σημεία που κάνει να ξεχωριστούς τους Δρόμους της Ελιάς, συμμετείχαν εκπρόσωποι της UNESCO (που έχει ανακηρύξει του Δρόμους της Ελιάς «Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή») και  του Συμβουλίου της Ευρώπης (που έχει επίσημα αναγνωρίσει του Δρόμους της Ελιάς ως «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή»), επιστήμονες, προσωπικό υποστήριξης κ.α.

Σημαντικότεροι σταθμοί η Σμύρνη, το Μπακού, η Τασκένδη, το Αλμάτυ, η Μόσχα, το Κίεβο, η Οδησσός και το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία εκδηλώσεις προβολής του πολιτισμού της ελιάς και των προϊόντων της και πολυάριθμες  επαφές και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και κυρίως Επιμελητήρια και Πανεπιστήμια.  Σκοπός η διάνοιξη ενός σταθερού  διαύλου επικοινωνίας μέσω της Υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας με την προοπτική συνεργασιών και ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Συνολικά, υπογράφηκαν 14 Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ αφενός της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος την οποία εκπροσωπούσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και αρχηγός της αποστολής κ. Γ. Καραμπάτος, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και σημαντικών φορέων σε όλες τις παραπάνω χώρες όπως τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Τασκένδης, του Καζακστάν, της Μόσχας, του Βουκουρεστίου, της Οδησσού και τα Πανεπιστήμια του Αλμάτυ και του Βουκουρεστίου. Στη διάρκεια συναντήσεων εργασίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και αρχηγός της αποστολής κ. Γ. Καραμπάτος ενημερώθηκε  εκτενώς για την οικονομική πραγματικότητα και τις ανάγκες στις χώρες διέλευσης έτσι ώστε να οργανωθούν σωστά τα επόμενα βήματα μια ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναντήσεις έλαβαν χώρα στη Μόσχα, όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τοπικούς φορείς και σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το ρωσικό κοινό. Συγκεκριμένα, σε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας του κ. Γ. Καραμπάτου με την Περιφέρεια και τον δήμο Μόσχας, το ρωσικό Υπ. Γεωργίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μόσχας τέθηκαν επίσημα οι «Δρόμοι της Ελιάς» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του δήμου Μόσχας και ζητήθηκε η αναβολή της προγραμματισμένης μεγάλης Γιορτής της Ελιάς και του Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Μόσχα λόγω του θανάτου του Μιχάλη Καλογερόπουλου μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής  κατά τη διάρκεια του Οδοιπορικού. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν όλες οι εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο 2009 και να γίνει ειδική μνεία στον υπό διαμόρφωση  Ελαιώνα της Ειρήνης στο Σότσι στη μνήμη του.

Στη διάρκεια των παραπάνω επαφών, συζητήθηκε επίσης η δημιουργία Κέντρου Γευσιγνωσίας και Διάθεσης ελληνικών ελαιοκομικών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση τους στη ρωσική αγορά. Θετική ήταν επίσης η συνάντηση του κ. Γ. Καραμπάτου και συνεργατών του με τον Γενικό Δ/ντή και στελέχη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας κατά την οποία επισημοποιήθηκε και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες μιας ευρύτερης συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των μελών τους και οι  δυνατότητες παρουσίας επιχειρηματιών μας στη ρωσική αγορά.

Καινοτομία του φετινού 10ου Οδοιπορικού: η επέκταση του δικτύου επαφών σε χώρες εκτός Μεσογείου και Ευρώπης και η δημιουργία «Δικτύου των μικρών φίλων των Δρόμων της Ελιάς» στις χώρες διέλευσης (σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας) με στόχο την ενημέρωση του αυριανού καταναλωτικού κοινού των χωρών αυτών και την εξοικείωση του με τους τόπους, την ιστορία και τα προϊόντα της ελιάς.

Οι εκδηλώσεις προβολής του πολιτισμού της ελιάς και των προϊόντων της περιλάμβαναν μεγάλη Έκθεση με τίτλο «Δρόμοι της Ελιάς, δρόμοι διαπολιτισμικού διαλόγου» με 2 μεγάλες ενότητες αφιερωμένες στην Ελιά και το Ελαιόλαδο  και τη συνάντηση 2 πολιτισμών των «Δρόμων της Ελιάς» και των «Δρόμων του Μεταξιού». Περιλάμβαναν επίσης, εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα την ελιά, γευσιγνωσία ελαιοκομικών προϊόντων, διανομή έντυπου υλικού, προβολή οπτικοακουστικού υλικού επίσης σχετικών με το θέμα αυτό.

Στην επιστροφή τους στην Ελλάδα, πρώτο μέλημα των οδοιπόρων της ήταν μια στάση  στην Αθήνα για να «αποχαιρετήσουν» τον αγαπημένο  συνοδοιπόρο τους, εκλεκτό φίλο  και συνεργάτη των Δρόμων της Ελιάς Μιχάλη Καλογερόπουλο, ο οποίος έφυγε από κοντά τους πρόωρα.

Γραφείο Τύπου