Το παρθένο ελαιόλαδο που διατίθεται σήμερα στον καταναλωτή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Αυτές οι ποιοτικές κατηγορίες που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα και βασίζονται σε εμπορικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου είναι οι εξής:
- Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο. Αγνό ελαιόλαδο με τέλειο άρωμα και γεύση και οξύτητα <0,8%. Είναι το λάδι που παράγεται από τους καρπούς της ελιάς αποκλειστικά με ήπια μηχανικά ή άλλα φυσικά μέσα κάτω από συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών που δεν αλλοιώνουν τη φυσική σύνθεσή του. Πρόκειται για έναν πραγματικά «φυσικό χυμό» που περιέχει όλα τα ευεργετικά του συστατικά και επομένως όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.
- Παρθένο Ελαιόλαδο. Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστο άρωμα και γεύση και με οξύτητα <2%.
- Κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο. Μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Με ευχάριστο άρωμα και γεύση, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και με οξύτητα <3,3%.