ΙΤΑΛΙΑ, μικρές πολιτιστικές διαδρομές
MONTI PISANI
Το Monti Pisani είναι μια μεγάλη περιοχή της Τοσκάνης (Ιταλία) που βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Pisa και Lucca, περίπου 40 λεπτά από τη Φλωρεντία με εύκολη πρόσβαση χάρη στο υπάρχον οδικό δίκτυο που φτάνει στη θάλασσα και στα μονοπάτια που διασχίζουν την ορεινή περιοχή. Η περιοχή δεν απέχει πολύ από τον αυτοκινητόδρομο A11/ έξοδος: Migliarino, Pisa Nord, Lucca.
Η προτεινόμενη διαδρομή περιβάλλει 5 δήμους της επαρχίας της Πίζας (Buti, Calci, San Giuliano Terme, Vecchiano, Vicopisano) και χαρακτηρίζεται από μια ορεινή περιοχή που ονομάζεται Monti Pisani και μια ευρεία πεδιάδα που εκτείνεται μέχρι το Τυρρηνικό Πέλαγος.
Κατά μήκος αυτής της διαδρομής, οι τουρίστες, εκτός από τα πανέμορφα τοπία μπορούν να απολαύσουν και πολλά άλλα όπως: το κλασικό Spa Bagna di Pisa, το Ίδρυμα Cerratelli με τα 25.000 σκηνικά του, το Charterhouse του Calci και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα μεσαιωνικά χωριά όπως το Buti και το Vicopisano, μερικές ενδιαφέρουσες εκκλησίες και σπίτια του 17ου αιώνα και το φυσικό πάρκο Migliarino-San Rossore-Massaciuccoli.
Στην περιοχή μπορείτε να δείτε ελαιώνες του 17ου αι. και να βρείτε μοναδικά χειροποίητα είδη όπως τα κεραμικά Vicograpano, καλάθια που κατασκευάζονται στο Buti, την αυθεντική γαστρονομία της Τοσκάνης και να το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από τις ελιές της περιοχής!
IMPERIA & ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Η Ιταλική Ριβιέρα ήταν πάντα μια γη γνωστή για το ΠΟΠ ελαιόλαδο “Riviera” της Riviera dei Fiori &Taggiasca, μια ειδική ποικιλία ελιάς που παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Οι μικρού μεγέθους βρώσιμες ελιές της περιοχής είναι επίσης πολύ νόστιμες σε άλμη ή ψιλοκομμένες για την παρασκευή πατέ. Επί αιώνες, τα μοσχεύματα της Taggiasca αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την Ιταλία, αν και η μεγαλύτερης έκτασης καλλιέργεια ήταν πάντα στην επαρχία της Imperia. Σήμερα, είναι είναι πασίγνωστη για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αλλά και ως μία από τις καλύτερες επιτραπέζιες ελιές, επειδή ο καρπός, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι πολύ νόστιμος.
Οι λάτρεις του καλού φαγητού έχουν πολλούς λόγους να προγραμματίσουν μια απόδραση στην περιοχή διακοπές με ποδηλασία και γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων. Το χωριό Taggia είναι εύκολα προσβάσιμο με το ποδήλατο μέσα από μονοπάτια, αλλά είναι πολύ εύκολο να βρείτε τα εκλεκτά προϊόντα της ελιάς σε ειδικά μαγαζιά, όπου μπορείτε να γευτείτε και να δοκιμάσετε εκλεκτό λάδι της Λιγουρίας.
Για όσους θέλουν να περιηγηθούν εκεί και να μάθουν περισσότερα για το ελαιόλαδο, προτείνουμε να πάνε ως εκεί κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία γενικά πραγματοποιείται κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου. Το μονοπάτι οδηγεί σε 21 σημεία παραγωγής ελαιολάδου στην επαρχία της Imperia:
Apricale, Aurigo, Badalucco, Bayard, Borgomaro, Ceriana, Chiusanico, Chiusavecchia, Diano Arentino, Diano San Pietro, Dolceacqua, Dolcedo, Isolabona, Lucinasco, Molini di Triora, Montalto Ligure, Perinaldo, Prelà, Taggia, Vasia, Villa Faraldi.
Στα δρομάκια που συνδέουν τα χωριά θα βρείτε πινακίδες για το δρόμο και τα παρακλάδια του προς τους ελαιόμυλους και τα ελαιοτριβεία, που συχνά περνούν μέσα από τους ελαιώνες της Λιγουρίας.
► Αν βρεθείτε στην περιοχή, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μουσείο Ελιάς Fratelli Carlo CARLI στην Imperia, ένα από τα καλύτερα μουσεία ελιάς της Μεσογείου, με σπάνια εκθέματα και μαρτυρίες για την ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου.
► Θυμηθείτε, ότι κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου στην Imperia, γίνεται το Olioliva, η μεγάλη γιορτή της ελιάς και του ελαιολάδου. Περισσότεροι από 150 εκθέτες παραδοσιακών προϊόντων, εκδηλώσεις, ημερίδες, εργαστήρια μαγειρικής, γευσιγνωσίες, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.α. είναι μερικά μόνο από τα δρώμενα που γίνονται στην πόλη με την ευκαιρία αυτή. Μια καλή ιδέα είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο στο Parco Urbano στην Imperia, συνδυάζοντας μια επίσκεψη στην έκθεση με μια ωραία βόλτα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης.
UMBRIA
Περιοχή στο κέντρο της Ιταλίας με μεγάλη ποικιλία τοπίων όπου κυριαρχούν οι ελιές , τα αμπέλια και μια πανέμορφη φύση, που προσφέρει εκλεκτά τοπικά προϊόντα πλούσια σε γεύσεις και αρώματα.
Η ελιά είναι παρούσα σε όλη την περιοχή προσφέροντας πολλές δυνατότητες για να ‘περπατήσετε’ σε έναν δρόμο της ελιάς στην Umbria : Colli del Trasimeno, Orvietani Colli, Amerini Colli, Colli Assisi-Spoleto, Colli Martani…
Η διαδρομή του Colli del Trasimeno ξεκινάει από τις όχθες της ομώνυμης λίμνης ανάμεσα σε κάστρα, πύργους, μοναστήρια και μεσαιωνικές εκκλησίες και συνεχίζεται σε μαγευτικά μέρη όπως το Tuoro, το Passignano, το San Feliciano, το Sant’Arcangelo, το Castiglione del Lago, το Piegaro και καταλήγει στην Perugia.
Η διαδρομή κατά μήκος του ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Colli Assisi -Spoleto ξεκινά από το Trevi, μια κατ ‘εξοχήν ελαιοπαραγωγική πόλη, έδρα του Μουσείου του Πολιτισμού της Ελιάς. Από εδώ έχετε πολλές επιλογές διαδρομών για να ακολουθήσετε, όπως το Spoleto, το Foligno και το Spello, όπου σε έναν από τους πύργους του βρίσκεται η βασιλική ελιά και να φτάσετε στην Ασίζη, περπατώντας μέσα από δρομάκια με ελιές.
Μια άλλη όμορφη περιοχή εκεί στο Colli Martani, στο κέντρο της “πράσινης καρδιάς” της Ιταλίας είναι η Valle Umbra. Εδώ η διαδρομή περνά από το Deruta Torgiano, τη Bettona, το Gualdo Cattaneo, διασχίζοντας την Massa Martana, Todi, Bevagna και Montefalco, σημαντικά σημεία επίσης.
- Στο Trevi, επισκεφθείτε το Μουσείο του πολιτισμού της ελιάς που στεγάζεται στο πρώην μοναστήρι του San Francesco (13ο αι.), δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Σε αυτό το «μουσείο» παρουσιάζεται η στενή σχέση ανάμεσα στην ελαιοκαλλιέργεια, τα προϊόντα της ελιάς, τις μεταμορφώσεις και την εξέλιξη στο περιβάλλον στο οποίο έχει αναπτυχθεί η ελιά για αιώνες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
- Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, κάντε μια στάση στην Società Agricola Trevi Il Frantoio, ένα ζεστό και φιλόξενο μέρος, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, όπου η οποία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον αγροτικό τομέα, προσφέροντας γνήσια και υγιεινά προϊόντα όπως παλιά.
- Στο Torgiano – Assisi, επισκεφθείτε το Μουσείο Ελιάς & Ελαιολάδου που ιδρύθηκε για να τεκμηριώσει την παρουσία του ελαιολάδου στην καθημερινή ζωή επί χιλιετίες. Επισκεφθείτε επίσης το Μουσείο του Κρασιού που προτείνει μια διαδρομή παρουσίασης της ιστορίας του κρασιού που ξεκινάει από την 3η χιλιετία π.Χ. και φθάνει μέχρι και σήμερα.
- Στη Bettona (20 λεπτά από το Assisi), μια καλή ιδέα είναι να γευματίσετε στο αγρόκτημα Frantoio dell’Azienda και να επισκεφθείτε το ελαιουργείο της εταιρείας. Κρυμμένο ανάμεσα στις ελιές μετά από ένα μονοπάτι που δεν θα ήθελες να τελειώσει ποτέ, είναι ιδανικό για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού, ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου.