Olive Oil Usage-el

[siteorigin_widget class=”WP_Nav_Menu_Widget”][/siteorigin_widget]

Επί αιώνες απαραίτητη βάση της ελληνικής και της μεσογειακής κουζίνας, το ελαιόλαδο προσφέρει καθημερινά μια υγιεινή και πλούσια σε γεύση τροφή. Eκτός όμως από το τραπέζι, το ελαιόλαδο πλουτίζει επί αιώνες και τη ζωή των ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών. Φωτιστική ύλη, βάση για την παραγωγή σαπουνιού, θεωρείται επίσης εξαιρετικό και ως βάση καλλυντικών, για τη συντήρηση τροφίμων όπως τα ψάρια και το τυρί αλλά και το λάδωμα των μεντεσέδων! Άπειρες είναι και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου (ο Ιπποκράτης αναφέρει περίπου 60) και θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ευεργετικό για την ανακούφιση πολλών -δερματικών κυρίως- παθήσεων. Γνωστό είναι επίσης από πολύ παλιά ως άριστο αφροδισιακό κυρίως όταν προέρχεται από άγριες ποικιλίες ελιάς εξ ου και η παροιμία «φάε λάδι κι έλα βράδυ, φάε βούτυρο κοιμήσου κούτσουρο», ενώ καυτό υπήρξε παλαιότερα ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όπλα εξόντωσης των αντιπάλων!

Aπό μελέτες σε 7 χώρες προκύπτει ότι η μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, φτωχή σε κρέας και με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο αποτελεί παράγοντα υγείας και μακροζωίας. Σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι η δίαιτα αυτή μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα των εμφραγμάτων και έχει προστατευτική δράση σε πολλές μορφές καρκίνου.

Tο ελαιόλαδο αποτελείται από ελαϊκό οξύ (80%), λινελαϊκό οξύ (10%), παλμητικό και στεατικό οξύ (10%) και από φυτοστερόλες σε πολύ μικρό ποσοστό. Aπό τα στοιχεία αυτά, μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει το λινελαϊκό οξύ, η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε σειρά βλαβών, όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, διαταραχές του μεταβολισμού κ.λ.π.

Tο βιολογικό ελαιόλαδο ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Bιολογική καλλιέργεια της ελιάς σημαίνει μεταξύ άλλων σωστή πυκνότητα φύτευσης των ελαιοδέντρων, βελτίωση των εδαφών με φυσικά λιπάσματα (κοπριά), συστηματικό κλάδεμα, χρήση φυσικών και όχι χημικών μέσων για την καταπολέμηση των ασθενειών, προσεκτική μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία του καρπού. H βιολογική καλλιέργεια της ελιάς στην Eλλάδα ξεκίνησε εδώ και 10 περίπου χρόνια από τη Mάνη και σήμερα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 15.000 στρέμματα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 35.000 μέσα στα επόμενα χρόνια. Σήμερα στην Kρήτη οι βιοκαλλιεργητές ξεπερνούν τους 210 και στη Mεσσηνία τους 169.

Γιατί παρθένο ελαιόλαδο στο τραπέζι μας;

Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από τον καρπό της ελιάς μόνο με φυσικούς τρόπους και μηχανική πίεση όπως συμβαίνει και με τους χυμούς των φρούτων. Είναι επομένως ένας φυσικός φρουτοχυμός, σε αντίθεση με τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο κ.α.) των οποίων οι σπόροι υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία με διάφορους  διαλύτες όπως βενζίνη, βενζόλιο, αιθέρα κλπ.

Η σύσταση των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου είναι 70-80% μονοακόρεστα και μόνο 10% πολυακόρεστα γι’αυτό βοηθά:

  • στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
  • στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
  • στην πρόληψη της φραγής των αρτηριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων
  • στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, γιατί διευκολύνει την πέψη
  • στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
  • στην πρόληψη του καρκίνου

Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό ευεργετικών συστατικών όπως στερόλες, βιταμίνες (Α,D,Ε,K) που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της κανονικής ενεργητικότητας και της καλής υγείας του οργανισμού κλπ., καθώς και υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, τα οποία το καθιστούν ιδιαίτερα σταθερό, ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος, όπου όλα τα άλλα φυτικά έλαια υφίστανται σημαντικές και επικίνδυνες αλλοιώσεις. Μια σημαντική προστατευτική ιδιαιτερότητα του ελαιόλαδου είναι ότι το Παρθένο ελαιόλαδο μετά από επανειλημμένα  τηγανίσματα προειδοποιεί με την αλλαγή του χρώματός του, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα άλλα φυτικής προέλευσης λάδια τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν το ίδιο χρώμα παραπλανώντας μας.