Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η UNESCO ανακήρυξε επίσημα την Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Η Μεσογειακή γαστρονομία και τα προϊόντα της Μεσογείου αναφέρονται ως ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκους ή αποξηραμένους καρπούς, λαχανικά, μικρές ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών και κρέατος, πολλά αρτύματα και μπαχαρικά, με τη συνοδεία κρασιού ή αποσταγμάτων, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τις πεποιθήσεις κάθε κοινωνίας.
Ωστόσο, η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς ένα πρότυπο διατροφής αλλά ένας τρόπος ζωής. Η αντίληψη αυτή εκφράζεται από την UNESCO και βασίζεται στην αναγνώριση της διατροφής ως «σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που εκτείνονται από τους τόπους προέλευσης των τροφών μέχρι το τραπέζι».
Η Μεσογειακή γαστρονομία και ο τρόπος παραγωγής και παρασκευής των παραδοσιακών προϊόντων της Μεσογείου προάγει την κοινωνική ζύμωση και την επικοινωνία, καθώς τα κοινωνικά γεύματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εθίμων και των εορταστικών εκδηλώσεων των κοινωνιών μας. Μέσα από τη Μεσογειακή Διατροφή εκπηγάζει πλούτος γνώσεων, τραγουδιών, αποφθεγμάτων, ιστοριών και θρύλων. Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν αληθινό τρόπο ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων και τη δύναμή του στις παραδοσιακές τροφές.
Εντούτοις, η κατανάλωση προπαρασκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε αλάτι και λιπαρά, κατέχει τα σκήπτρα τις τελευταίες δεκαετίες, συμπαρασύροντας τους δείκτες της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και οδηγώντας παράλληλα σε αφανισμό τα παραδοσιακά μεσογειακά προϊόντα και τις γαστρονομικές συνήθειες αιώνων. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την προάσπιση των παραδόσεων και την ενίσχυση της Μεσογειακής-Ευρωπαϊκής ταυτότητας, έχει συμπεριλάβει στις δράσεις του εκδηλώσεις για την καταπολέμηση αυτής της αρνητικής τάσης προς μια βλαβερή διατροφή.