Itineraries-el

Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» μικρές και μεγάλες πολιτιστικές διαδρομές ανακάλυψης ή προβολής του πολιτισμού της ελιάς με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό τις χώρες της ευρύτερης ευρω-μεσογειακής ζώνης …

Οι πρώτες διαδρομές επέτρεψαν την ανίχνευση του κόσμου της ελιάς και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών στις μεσογειακές χώρες για την διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων με θέμα την ελιά προς όφελος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών. Σήμερα, οι διαδρομές  έχουν πολλαπλό χαρακτήρα και σκοπό:

 • να παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες τον πολιτισμό της ελιάς, κομμάτι του Ευρωπαϊκού και του Μεσογειακού πολιτισμού
 • να γνωρίσουν στο διεθνές κοινό τους τόπους της ελιάς, τα προϊόντα και τις παραδόσεις τους
 • να ενισχύσουν και να εδραιώσουν ένα δίκτυο συνεργασίας στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές
 • να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Φίλων των Δρόμων της Ελιάς στις μη ελαιοπαραγωγικές χώρες

Οι πολιτιστικές διαδρομές «Δρόμοι της Ελιάς» χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Μεγάλες Πολιτιστικές Διαδρομές ανακάλυψης της Μεσογείου της ελιάς  (σε ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου).
Μεγάλης διάρκειας πολιτιστικές διαδρομές (30 μέρες) με 2 διαφορετικές εκδοχές: Ανατολική Μεσόγειος και Δυτική Μεσόγειος. Με σημείο εκκίνησης την Ελλάδα, οι διαδρομές αυτές διενεργούνται οδικώς (Σήμερα έχουν ανασταλεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης στις περισσότερες χώρες διέλευσης)

Μικρές Πολιτιστικές Διαδρομές ανακάλυψης του Πολιτισμού της Ελιάς  (σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές).
Μικρής διάρκειας πολιτιστικές διαδρομές (1-3 μέρες) που προτείνονται για γκρουπ 15 ατόμων ή και για μεμονωμένους οδοιπόρους. Υπάρχουν 2 ολοκληρωμένες προτάσεις μικρών Πολιτιστικών Διαδρομών, μια στη ΝΔ Πελοπόννησο (Ελλάδα) και μια στην περιοχή Meknes (Μαρόκο).
Η Επιστημονική Επιτροπή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» μελετά προτάσεις για τη δημιουργία διαδρομών και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Πολιτιστικές Διαδρομές προβολής του πολιτισμού της Μεσογείου της Ελιάς  (σε μη ελαιοπαραγωγικές χώρες).
Στις διαδρομές αυτές η επιλογή των προορισμών ποικίλει και είτε συνδέεται με κάποιο γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που σχετίζεται με το ιερό δέντρο της ελιάς (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες), είτε διενεργείται επ’ ωφελεία των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Μεσογείου (π.χ. οι «Ελαιοδρομίες» στις Βαλκανικές χώρες και η «AGORA των Δρόμων της Ελιάς στις Ευρωπαϊκές χώρες»)

Οι Γιορτές των Δρόμων της Ελιάς

Οι πολιτιστικές διαδρομές «Δρόμοι της Ελιάς» πλαισιώνονται από ποικίλες εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται στις πόλεις διέλευσης της διαδρομής. Είναι αφιερωμένες στον πολιτισμό της Μεσογείου της ελιάς και περιλαμβάνουν τους εξής κύκλους:

 • ΚΥΚΛΟΣ ‘ΤΕΧΝΗ’
  Εκθέσεις καλλιτεχνικών φωτογραφιών και ζωγραφικής, προβολή ταινιών, διαγωνισμός παιδικής ζωγραφιάς, φωτογραφίας με σχετικές θεματικές
 • ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
  Μουσικές γέφυρες, πανδαισία μεσογειακών ακουσμάτων & μουσικής, κουίζ, διαγωνισμοί
 • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
  Γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων, επιδείξεις  μαγειρικής με βάση το ελαιόλαδο, Ημερίδες με θέματα όπως π.χ. Τουρισμός και γαστρονομία, προοπτικές διάχυσης του πολιτισμού της ελιάς ως παράγοντας αειφόρου διαρκούς ανάπτυξης κ.λπ., επιχειρηματικές συναντήσεις

Είναι αφιερωμένες στη Μεσόγειο της Ελιάς και οργανώνονται είτε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, είτε σε άλλη χρονική περίοδο. Στοχεύουν στο να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού, των φορέων και των ΜΜΕ στο έργο και τους στόχους του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και να διευρύνουν το δίκτυο συνεργατών και φίλων του. Από τις πλέον επιτυχημένες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

Ζάππειο Μέγαρο (Αθήνα), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας, Palais de la Bourse (Μασσαλία), Jardin botanique (Μόντρεαλ, Καναδά), Έδρα UNESCO (Παρίσι), Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες) κ.α.Αθήνα, Αττικό Μετρό «Σύνταγμα» (Δεκέμβριος 2004). Περιλάμβανε το εργαστήριο γεύσης «Χίλιες και 2 γεύσεις», το εργαστήριο δημιουργικής ζωγραφικής για παιδιά « Ζωγράφισε μου μια ελιά », τις «Μουσικές γέφυρες», 2 εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, « Ελιά, η αγαπημένη των Ελλήνων « και «Ακολουθώντας την Ελιά», Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Η ελιά φορέας πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης» κ.α.

Αντίστοιχες διοργανώσεις έγιναν στη Γαλλία (Μασσαλία και Παρίσι), στον Καναδά (Μόντρεαλ), στην Ουκρανία (Κίεβο και Οδησσός), στη Ρουμανία (Βουκουρέστι), στην Ελλάδα (Καλαμάτα), στον Λίβανο (Μπαλαμάντ).

Διαδρομές συμβολικού χαρακτήρα (εκτός προγράμματος)

Το 2007 και μετά από επιθυμία μελών του Δικτύου των Δρόμων της Ελιάς πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη εκτός προγράμματος διαδρομή οι ‘Θαλάσσιοι Δρόμοι της Ελιάς’. Ήταν μια πολιτιστική διαδρομή συμβολικού χαρακτήρα που σκοπό είχε να στρέψει  την προσοχή στη σημασία της δια θαλάσσης σύνδεσης των μεσογειακών  πόλεων-λιμένων που επί αιώνες συνέβαλλε στην άνθησή τους αλλά σήμερα έχει ατονήσει…

Comments are closed.