ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

«Όταν οι Δρόμοι της Ελιάς συναντούν τους Δρόμους του Μεταξιού…» Αναδρομή στην τελευταία Έκθεση που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» με θέμα «Δρόμοι της Ελιάς, Δρόμοι διαπολιτισμικού διαλόγου»

 

Η Έκθεση είναι μια ιδέα των συνεργατών του Πολιτιστικού Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Πολιτιστικού Οδοιπορικού, το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε 12 χώρες με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό τους Δρόμους του Μεταξιού, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, δια μέσου της Ρωσίας.  Η Έκθεση είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος το οποίο εκπονείται εδώ και αρκετά χρόνια από τον Πολιτιστικό Οργανισμό με στόχο την μετάδοση του συμβολισμού και των αξιών που αντιπροσωπεύει η ελιά καθώς επίσης και την παρουσίαση των ευεργετικών της προϊόντων για τον άνθρωπο σε ένα ευρύ κοινό.Η Έκθεση παρουσιάζεται στις εξωτερικές επιφάνειες ενός κοντέϊνερ φορτηγού το οποίο έχει μετατραπεί σε κινητό κέντρο δραστηριοτήτων έτσι ώστε να αποτελεί ένα αποτελεσματικό, οπτικό και παιδαγωγικό εργαλείο προώθησης της κληρονομιάς της ελιάς, που είναι και ο σκοπός του Πολιτιστικού Οργανισμού.

 

Η Έκθεση περιλαμβάνει 2 μεγάλες ενότητες χωρισμένες σε  υπο-ενότητες, αφιερωμένες στην παρουσίαση των Δρόμων της Ελιάς, της Μεσογείου, του πολιτισμού της ελιάς και στον διαπολιτισμικό διάλογο. Τα θέματα παρουσιάζονται σε 16 πανό μεγάλων διαστάσεων τα οποία στήνονται στους διάφορους σταθμούς του οδοιπορικού.Στόχος είναι η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ δύο εμπορικών και πολιτιστικών δρόμων, της ελιάς και του μεταξιού, που επί χιλιετίες επέτρεψαν τη διάδοση ιδεών, αξιών και γνώσης. Κάθε πανό αναπτύσσει μια πτυχή του πλούτου αυτών των δρόμων: Οι Δρόμοι της Ελιάς ως δρόμοι διαπολιτισμικού διαλόγου, βιώσιμης ανάπτυξης και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και πολιτισμούς, η καλλιέργεια της ελιάς και τα ευεργετικά προϊόντα της, η ιστορία και η γεωγραφία του δέντρου, οι δραστηριότητες και οι σκοποί του Πολιτιστικού Οργανισμού, κ.λπ.

 

Κάθε παρουσίαση της Έκθεσης συνοδεύεται από μια γευσιγνωσία ελαιοκομικών προϊόντων έτσι ώστε να συνδυαστεί η γνώση και η πληροφόρηση με τις γαστρονομικές ανακαλύψεις.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια της Μαρινέλλας Κατσιλιέρη, επιστημονικής υπεύθυνης και συντονίστριας των «Δρόμων της Ελιάς», σε συνεργασία με το Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου – MUCEM  της Γαλλίας (χάρη στη πολύτιμη συνεργασία της Colette Foissey μουσειολόγου και του Edouard de Laubrie, υπεύθυνου ερευνών και μουσειακών συλλογών) και με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Στη διάρκεια του 10ου πολιτιστικού οδοιπορικού του περασμένου καλοκαιριού, αν και κάποιες τεχνικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν την προβολή της έκθεσης σε όλες τις πόλεις διέλευσης, η Έκθεση παρουσιάστηκε με επιτυχία σε αρκετές όπως στο Κίεβο και στο Βουκουρέστι. Λόγω της πρωτοτυπίας της τράβηξε το ενδιαφέρον του τοπικού πληθυσμού και η παρουσίασή της αναμεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. Με την ευκαιρία της παρουσίασης της,διανεμήθηκαν αφίσες και ενημερωτικά έντυπα των Δρόμων της Ελιάς στις γλώσσες των χωρών διέλευσης. Οι καλλιτέχνες που συνόδευαν το οδοιπορικό παρουσίασαν επίσης έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όπως σχέδια και ακουαρέλες της ζωγράφου Heike Kummer και φωτογραφίες των φωτογράφων Andrea Bonetti, Γιώργου Πρίνου και Τάσου Βαμβακά. Παρουσιαζόταν επίσης, μια σειρά συλλεκτικών αντικειμένων που αγοράστηκαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, με τη συνεργασία του Α. Σαγιάννου. Τις εντυπώσεις των επισκεπτών της Έκθεσης κέρδισε επίσης το υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου ελαιώνα, μια εικαστική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας».

Το υπό υλοποίηση Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου – MUCEM, θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Γαλλίας με θέμα τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες όλων των περιοχών της Μεσογείου. Στόχος του MUCEM το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του το 2013 στη Μασσαλία είναι να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που χαρακτηρίζουν αυτές τις περιοχές. Η ελιά και ο πολιτισμός της θα είναι μια από τις βασικές ενότητες του ΜUCEM και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς».