Γενική Συνέλευση Δικτύων Πολιτιστικών Διαδρομών

2010-01-08 18/12/2009 – Οι «Δρόμοι της Ελιάς», ως δίκτυο-φορέας της ομώνυμης επίσημα αναγνωρισμένης Ευρωπαϊκής πολιτιστικής διαδρομής, εκπροσωπήθηκε από στελέχη του τα οποία μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου για να συμμετάσχουν στις διάφορες εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Michel-Thomas Penette,, τοποθετήθηκε κατά τη συνάντηση με αυτά τα λόγια:

 “(…) Σήμερα, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών δικτύων πολιτιστικών διαδρομών, επιβεβαιώνεται ότι οι πολιτιστικές διαδρομές που έλαβαν διάκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης επιτρέπουν, όχι μόνο την πρακτική μιας συγκεκριμένης διασυνοριακής συνεργασίας σε 49 Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και συνεργασίες με τις χώρες στην άλλη όχθη της Μεσογείου.

    Στα πλαίσια  αυτής της «ήπιας» πολιτικής συνεργασίας, η συμφιλίωση που διακηρύττουν οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί ξεκινά από την κληρονομιά και τον πολιτισμό. Μας προσφέρεται η δυνατότητα να διασχίσουμε και πάλι τους μεγάλους ιστορικούς δρόμους ανάμεσα στις ηπείρους, να προωθήσουμε εκ νέου την ανακάλυψη της υπαίθρου και των τοπίων του αμπελιού και της ελιάς, να αναβιώσουμε τη βιομηχανική κληρονομά, να επανεξετάσουμε τη θρησκευτική κληρονομιά και να επιβεβαιώσουμε τη σημασία της γλωσσικής και της λογοτεχνικής κληρονομιάς.

    (…) Αυτές οι νέες μορφές διαδρομών απαντούν στις προκλήσεις του βιώσιμου τουρισμού ενθαρρύνοντας την ανακάλυψη των περιοχών σε όλο τους το εύρος.”